Istorie si politica in Romania comunista

Istorie si politica in Romania comunista - Apostol Stan
Pret: 28,50 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roIstorie si politica in Romania comunista
  • Autor: Apostol Stan
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Istoria timpului prezent
  • Categoria: Comunism
  • ISBN: 978-973-669-958-0
  • An aparitie: 2010
  • Numar de pagini: 425
  • Format carte: 13 x 20 cm
Comanda acum "Istorie si politica in Romania comunista - Apostol Stan" de pe libraria ishop la pretul de 28,50 lei
Descriere carte:
?Fara sa revendice in mod egoist calitatea sinceritatii, profesorul Apostol Stan intruchipeaza onestitatea istoricului   profesionist care se transforma intr-un memorialist fara o agenda ascunsa. Istoric modernist, cercetator stiintific la Institutul de Istorie ?Nicolae Iorga? (intre 1975 si 1999), autor al unor carti importante despre revolutiile de la 1821 si 1848, Apostol Stan continua demersul inceput odata cu publicarea   volumului Revolutia Romana vazuta din strada.

  De data acesta este vorba despre memoriile si consideratiile sale privitoare la profesia de   istoric in anii regimului comunist.Cu un subiectivism   bine temperat, imbinat cu simt analitic, Apostol Stan   integreaza propriul traseu biografic in contextul general al evolutiei scrisului istoric romanesc de dinainte de 1989. De la copilaria marcata de trecerea Armatei Rosii prin satul natal si pana la prabusirea comunismului, in carte sunt reconstituite atat momente din istoria personala, a Institutului de Istorie,   cat si portretele unor istorici si politruci ai frontului istoriografic. Pe urmele lui Vlad Georgescu, reflectiile lui Apostol Stan despre relatia dintre politca si istorie in diferitele faze ale construirii   comunismului surprind   esentialul, chiar daca informatiile de culise si detaliile picante nu lipsesc. Construit in mod polemic, volumul este o carte incomoda pentru istorici importanti care au ocupat diverse pozitii de conducere inainte si dupa 1989?.

Cristian Vasile

Apostol Stan (nascut la 18 ianuarie 1933, la Teiu, Arges) a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti (1952-1957), iar in 1967 si-a luat doctoratul in istorie. Intre 1957 si 1999 a lucrat, in calitate de cercetator, la Institutul de Istorie al Academiei Romane. Sporadic, in anii ?70,   si dupa ?90, a tinut cursuri de istorie moderna, mai intai la Academia de Studii Economice si apoi la Facultatea de Istorie. A fost membru in comitetele de redactie ale periodicelor: Revista Istorica, Studii si Materiale de Istorie Moderna (coordonator), Destin Rominesc (1994-2004), revista pentru Basarabia .

Autorul este specializat in istoria moderna si contemporana romaneasca. A publicat volume   de documente, studii si carti referitoare la   sistemul de proprietate (boieri, arendasi si clacasi); revolutiile de la 1821 si 1848, Unirea din 1859 si Independenta sin 1877; aspecte militare, de unitate nationala, de solidarizare europeana ; forme extreme de interferare in Principatele Romane : suzeranitate otomana, garantie europeana; legaturi economice cu Transilvania; viata politica si parlamentara pina la 1918; biografiile lui N. Balcescu, Lajos Kossuth, Mihail Kogalniceanu, Petre P. Carp, Mihai Eminescu, Nae Ionescu (studii);   Vasile Boerescu, Ion C. Bratianu, Iuliu Maniu, Ion Mihalache (carti); Basarabia la 1848 si 1940, precum si moldovenismul etnoidentitar sovietic( 1924-1940).

  De acelasi autor la Curtea Veche Publishing a mai aparut: Revolutia Romana vazuta din strada ( decembrie 1918-iunie 1990) , 2007.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Istorie si politica in Romania comunista
Cartea Istorie si politica in Romania comunista in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Istorie si politica in Romania comunista - Apostol Stan" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Mitologia stiintifica a comunismului - Lucian Boia Urmatoarea carte recomandata din categoria Comunism
Lucian Boia
22,50 lei
Mentalitati Si Remanente Comuniste - Paul Stewart, Chriss Riddell Urmatoarea carte recomandata din categoria Comunism
Paul Stewart, Chriss Riddell
29,50 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
ComunismCarti recomandate din categoria Comunism