Dreptul subiectiv

Dreptul subiectiv - Ionut Dojana
Pret: 18,00 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roDreptul subiectiv
Comanda acum "Dreptul subiectiv - Ionut Dojana" de pe libraria ishop la pretul de 18,00 lei
Descriere carte:
Lucrarea de fata trateaza raportul dintre dreptul pozitiv (ca suma a normelor juridice edictate de catre Stat) si Dreptul subiectiv (ca putere, libertate sau prerogativa nascuta anterior si independent de norma juridica sau, dimpotriva, recunoscuta prin norma juridica). Astfel, conceptul de "drept subiectiv" a pendulat de la pozitii negatorii ale existentei sale (Leon Duguit, Hans Kelsen) si pana la adulare (jusnaturalismul clasic si teoria moderna a drepturilor omului).

Conceptul de "drept subiectiv" este analizat atat din perspectiva istorica a nasterii sale in constiinta juridica, cat si prin prisma fundamentului si a structurii sale, a izvoarelor sau a modului de exercitare de catre titularii sai. Teoriile ce isi propun negarea realitatii dreptului subiectiv sfarsesc, in opinia autorului, prin a construi si a intemeia conceptul de "drept subiectiv" si a arata necesitatea sa pentru orice sistem de drept.

In opinia autorului, Dreptul subiectiv deriva din dreptul natural, exista si se manifesta in afara dreptului pozitiv; coexista in cadrul sistemului dreptului pozitiv, creat si sanctionat de catre Stat. A concepe Dreptul subiectiv doar in sfera inchisa a normei juridice, a dreptului pozitiv, inseamna a opri evolutia spiritului si a dezvoltarii materiale a societatii care ar adopta aceasta conceptie. Dreptul subiectiv, dinafara dreptului pozitiv, fundamenteaza dreptul la revolta, dreptul la opunere contra abuzului ori limitarilor ne-necesare aduse libertatii. A nega aceasta idee ar insemna a nega orice legitimare a oricarei revolutii, de la Revolutia franceza din 1789 la Revolutia romana din 1989!



Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Dreptul subiectiv
Cartea Dreptul subiectiv in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Dreptul subiectiv - Ionut Dojana" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Note de curs. Legislatie contraventionala. Volumul I. Partea generala - Marin Mihai , Spanu Catalin , Roman Mirel , Simu Giorgel Urmatoarea carte recomandata din categoria Drept civil
Marin Mihai , Spanu Catalin , Roman M...
8,45 lei
Tratat De Drept Civil Roman. Volumul Ii. Persoanele. Editia I - Lupan Ernest, Sabau-Pop Ioan Urmatoarea carte recomandata din categoria Drept civil
Lupan Ernest, Sabau-Pop Ioan
69,00 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Drept civilCarti recomandate din categoria Drept civil