Umbra svasticii

Umbra svasticii - Bela Vago
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roUmbra svasticii
  • Autor: Bela Vago
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Ideea europeana
  • Categoria: Politica
  • ISBN: 973-669-007-5
  • An aparitie: 2003
  • Numar de pagini: 424
  • Format carte: 13 x 20 cm, brosat
Comanda acum "Umbra svasticii - Bela Vago" de pe libraria ishop la pretul de 20,90 lei
Descriere carte:
Pentru cercetarile intreprinse asupra dezvoltarii fascismului in perioada interbelica in Bazinul Dunarii, majoritatea teoreticienilor s-au axat in principal pe materiale reprezentind o singura perspectiva - materialul de arhiva german, pe de o parte, si documentele contemporane, destul de sarace asupra miscarilor de extrema dreapta din perioada respectiva.
Odata cu permiterea accesului la materialele antebelice ale Foreign Office, s-a creat posibilitatea de a analiza pentru prima data acest proces dintr-o perspectiva diferita, una nefascista sau occidentala antifascista si de a urmari ritmul rapid in care statele mici din Europa de Est au aderat la extrema dreapta, cazind sub influenta directa a Germaniei. In contrast cu materialul de arhiva german oficial, care prezinta o versiune cosmetizata a situatiei, in concordanta cu pozitia Berlinului, Wunschtraum, arhiva Foreign Office ne infatiseaza o perspectiva mai degraba neutra si profund obiectiva.
Prin urmare, rapoartele britanice asupra politicii si diplomatiei - chiar daca nu sint mai detaliate in comparatie cu alte surse - reusesc sa alcatuiasca un material capabil sa reflecte realitatile vietii politice din tarile de la Dunare, de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, cu o mai mare acuratete decit oricare alta arhiva de pina acum; aceasta in ce priveste mai ales cercurile conducatoare din Romania si Ungaria si, intr-o mai mica masura, pe cele din Cehia si Slovacia de dupa M?nchen.
Rapoartele britanice contin informatii de prima mina asupra opiniilor politice camuflate ale acestor lideri si asupra motivatiilor reale din spatele actiunilor lor, asa cum nu pot fi intilnite in materialele provenind din alte surse.
Studiul de fata are in vedere o arie geografica ce cuprinde doar Romania, Ungaria si Cehoslovacia - mai exact, in cazul radicalismului de dreapta, doar Slovacia - dintre tarile spatiului danubian. La mijlocul anilor '30, dar mai ales dupa 1936, raspindirea doctrinelor radicale de dreapta a alterat rapid configuratia vietii politice din Romania, Ungaria si Slovacia. In pragul celui de-al doilea razboi mondial, grupari precum Garda de Fier in Romania, Crucea cu Sageti in Ungaria si partidul slovac al lui Hlinka se numarau printre cele mai radicale si mai larg sprijinite miscari de masa de extrema dreapta din Europa.
In Romania, o aripa a extremei drepte a ajuns la putere inca din 1937. Guvernarea de scurta durata Goga-Cuza a fost urmata de dictatura regala, instaurata in februarie 1938, dictatura oarecum mai moderata decit regimul national crestin, pronazist si antisemit pe care l-a inlocuit, reusind chiar sa opreasca pentru moment ascensiunea Garzii de Fier; insa cu toate acestea, la o analiza finala, ea ne apare doar ca o etapa de tranzitie catre o dictatura de tip nazist.
Lucrarea analizeaza, in principal, atitudinea diplomatilor britanici si a observatorilor din alte servicii guvernamentale, confruntati cu miscarile si transformarile mai sus mentionate. Trebuie, bineinteles, facuta o distinctie clara intre serviciul diplomatic si guvern. Prin urmare, materialul citat si analizat aici reflecta inainte de toate punctul de vedere al diplomatilor britanici si al reprezentantilor diferitelor birouri guvernamentale din zona, care nu este intotdeauna sau nu in mod necesar acelasi cu al guvernului britanic. Pe linga serviciul diplomatic, strategia politica adoptata de Marea Britanie a fost influentata si de un numar de alti factori, printre care politicile interne de partid, atitudinea factorilor responsabili cu apararea, a serviciului colonial, influenta organizatiilor evreiesti asupra cercurilor guvernamentale etc.

Bela Vago , Profesor Emerit de Istorie la University of Haifa, a scris si a editat numeroase studii si articole in publicatii de specialitate sau lucrari colective. Tema sa predilecta o reprezinta Holocaustul si situatia evreilor din Europa Centrala si de Est, insistind asupra situatiei evreilor din Ungaria, Cehoslovacia si Romania.
Printre cele mai cunoscute lucari ale sale se numara: The Holocaust in Hungary 40 Years Later , 1986 (coeditor Randolph Braham); Jews and Non-Jews in Eastern Europe 1918-1945 (coeditor George Lachmann Mosse), Wiley, New York, 1974; Jewish Assimilation in Modern Times , Westview Press, Boulder, 1979.
Dintre articolele sale amintim: "Popular Front in the Balkans: Failure in Hungary and Rumania", in Journal of Contemporary History, vol. V, nr. 3, 1970; "The Jewish Vote in Rumania between the two World Wars", in Jewish Journal of Sociology, decembrie 1972; "Fascism in Eastern Europe", in Fascism: a Reader's Guide, Berkeley and Los Angeles, 1976; "An Anti-Jewish Distortion of History", in Soviet Jewish Affairs, nr. 3, 1981; "Le Second Diktat de Vienne: Les Preliminaires", in East European Quarterly, II:4, 1969.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Umbra svasticii
Cartea Umbra svasticii in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Umbra svasticii - Bela Vago" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Are dreptate sau nu, e patria mea! - Ivan Ilcev Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Ivan Ilcev
22,80 lei
Panica in masa si zvonurile - A.p.nazaretean Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
A.p.nazaretean
18,05 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
PoliticaCarti recomandate din categoria Politica