Tratat de prescriptie extinctiva

Tratat de prescriptie extinctiva - Marian Nicolae
Pret: 120,00 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roTratat de prescriptie extinctiva
  • Autor: Marian Nicolae
  • Editura: Universul Juridic
  • Colectia: Tratate si cursuri universitare
  • Categoria: Drept civil
  • ISBN: 978-973-127-380-8
  • An aparitie: 2010
  • Numar de pagini: 1288
  • Format carte: 17x24 mm, cartonat, semn de carte
Comanda acum "Tratat de prescriptie extinctiva - Marian Nicolae" de pe libraria ishop la pretul de 120,00 lei
Descriere carte:
Tratatul de fata constituie prima analiza teoretica si practica aprofundata a institutiei prescriptiei extinctive in dreptul roman, atat in sfera dreptului privat, cat si in aceea a dreptului public, in lumina legislatiei, doctrinei si jurisprudentei actuale, romana si straina. Fiind chemata sa asigure pacea si linistea sociala, prin consolidarea situatiilor juridice incerte sau indoielnice, prescriptia extinctiva se numara printre mecanismele tehnice cele mai redutabile ale dreptului si nu intamplator Cassiodorius a desemnat-o "patrona generis humani", iar Cicero a considerat-o ca fiind "finis sollicitudinis et periculi litium". Chiar Iustinian, care personal dezavua o asemenea institutie, intrucat putea sa aiba si are, uneori, ca efect consacrarea unei nedreptati (impium praesidium), i-a recunoscut totusi meritele procedand la o reforma profunda a acesteia prin contopirea celor doua forme de prescriptie - prescriptia extinctiva (liberatorie) si prescriptia achizitiva (uzucapiunea) -, deoarece ambele prescriptii aveau acelasi fundament si se intemeiau pe aceleasi principii.

In prezent, prescriptia este o institutie juridica unanim recunoscuta, chiar daca dupa o istorie milenara nimic din aspectele sau elementele ei constitutive (obiect, natura juridica, fundament, conditii, mecanism, efecte) nu pare a fi definitiv castigat si in afara de orice indoiala sau controversa. Cu toate acestea, prescriptia extinctiva se regaseste in Noul Cod civil (Legea nr. 287/2009), ca de altfel si in Noul Cod penal, primind o reglementare completa, adecvata si moderna, in acord cu tendintele din dreptul comparat, precum si cu exigentele lumii afacerilor.

Tratatul se adreseaza deopotriva teoreticienilor si practicienilor dreptului, masteranzilor si doctoranzilor, inclusiv studentilor in drept care doresc sa aprofundeze cunostintele in materia prescriptiei extinctive si sa studieze la un nivel avansat asemanarile si deosebirile dintre reglementarile aplicabile prescriptiei in dreptul privat (precum dreptul civil general, dreptul familiei, dreptul succesoral, dreptul comercial, dreptul comertului international, dreptul consumului, dreptul muncii) in dreptul public (precum dreptul penal, dreptul administrativ, dreptul contraventional, dreptul fiscal, dreptul securitatii sociale).

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Tratat de prescriptie extinctiva
Cartea Tratat de prescriptie extinctiva in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Tratat de prescriptie extinctiva - Marian Nicolae" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Institutii de drept civil - Curs selectiv pentru licenta 2009/2010 - Romeo Popescu, Marian Nicolae, Camelia Toader, Bogdan Dumitrache Urmatoarea carte recomandata din categoria Drept civil
Romeo Popescu, Marian Nicolae, Cameli...
60,00 lei
Drept civil.Obligatiile - Aynes Laurent Urmatoarea carte recomandata din categoria Drept civil
Aynes Laurent
171,00 lei
Curs de drept succesoral - 2008 - Ioan Popa Urmatoarea carte recomandata din categoria Drept civil
Ioan Popa
32,00 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Drept civilCarti recomandate din categoria Drept civil