Tinerete fara batranete si viata fara de moarte

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte - Petre Ispirescu
Pret: 33,30 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roTinerete fara batranete si viata fara de moarte
Comanda acum "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte - Petre Ispirescu" de pe libraria ishop la pretul de 33,30 lei
Descriere carte:
"Imparatul si imparateasa vor sa aiba un copil si nu au; pana la urma se duc la un batran care le spune A?Duceti-va acasa, o sa aveti un copil ; dar o sa fie unul special.A? Ce e special in copilul asta ? Este special ceva ... absolut formidabil: nimeni nu ne-a intrebat, cand ne-am nascut, daca am vrut sa ne nastem, absolut nimeni. Un lucru uluitor al conditiei umane este ca ne-am nascut fiinte libere - putem sa facem ce vrem cu viata noastra - cu o exceptie: nu suntem liberi in alegerea vietii insesi. Grozavia este ca te nasti fara sa te fi intrebat cineva daca vrei sa vii pe lumea asta. Ori copilul asta, spre deosebire de toti copiii din lumea reala, se naste sub o conditie : A?Nu ma nasc cum vreti voi ; daca vreau, nici nu ma nasc. Deci, daca vreti sa ma nasc, dati-mi ceva ; ia, incepeti cu promisiunile !A? Si imparatul incepe cu bunuri materiale si la sfarsit ii vine ideea, din disperare, nemaistiind ce sa-i ofere; spune : A?Bine, fiul meu, am sa-ti dau tinerete fara batranete si viata fara de moarteA?. Si-atunci copilul "tacu si se nascu".

Genialitatea acestui basm vine de-aici, din faptul ca patrunde in culisele, in premisele aruncarii noastre in lume, ca impinge libertatea pe care o avem (pentru ca asta este miracolul omenirii - noi suntem personaje care alegem liberi ce vrem sa se intample cu noi, in conditii date), impinge acest joc, acest pariu al libertatii intr-o zona a nelibertatii care face paradoxul conditiei umane. Te nasti, ca fiinta libera, dar te nasti neliber in privinta nasterii tale.
Basmul se termina cu aceasta intalnire formidabila intre Fat-Frumos si propria lui moarte pe care, evadand din conditia muritor umana, voise s-o ocoleasca." ( Gabriel Liiceanu )

Cu ilustratii de Ioan Iacob.

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Tinerete fara batranete si viata fara de moarte
Cartea Tinerete fara batranete si viata fara de moarte in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte - Petre Ispirescu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Nuvele - Liviu Rebreanu Urmatoarea carte recomandata din categoria Nuvele si povestiri
Liviu Rebreanu
7,60 lei
Povestiri Istorice Si Basme - Alexandru Odobescu Urmatoarea carte recomandata din categoria Nuvele si povestiri
Alexandru Odobescu
8,45 lei
Ploaia si alte povestiri - W. Somerset Maugham Urmatoarea carte recomandata din categoria Nuvele si povestiri
W. Somerset Maugham
37,95 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Nuvele si povestiriCarti recomandate din categoria Nuvele si povestiri