Procesul decizional in Uniunea Europeana

Procesul decizional in Uniunea Europeana - Iordan Gheorghe Barbulescu
Pret: 122,98 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roProcesul decizional in Uniunea Europeana
Comanda acum "Procesul decizional in Uniunea Europeana - Iordan Gheorghe Barbulescu" de pe libraria ishop la pretul de 122,98 lei
Descriere carte:
Cunoasterea institutiilor si a mecanismelor Uniunii Europene a devenit o necesitate pentru fiecare cetatean european. Lucrarea exprima o viziune riguroasa, sintetica asupra fenomenului integrarii Comunitatilor si Uniunii Europene si mai ales asupra mecanismelor decizionale in UE. Pornind de la premisa ca Uniunea Europeana este un construct politic ce depaseste exclusivismul cooperarii prin exercitarea in comun a suveranitatilor nationale in mai toate sectoarele vietii economico-sociale, autorul abordeaza vasta problematica a procesului decizional din perspectiva stiintelor politice, dar utilizeaza in acelasi timp, acolo unde este cazul, instrumente specifice stiintelor juridice sau economice. Adresata profesionistilor care activeaza in administratia europeana si nationala (centrala si locala), studentilor de la Stiinte Politice, Relatii Internationale, Studii Europene, dar si celor de la Drept sau ASE, lucrarea este deopotriva utila oamenilor de afaceri sau cetatenilor interesati de modul de operare al institutiilor comunitare.

Lucrarea este structurata pe 14 capitole impartite in trei parti: partea I (capitolele I-IV), intitulata ?Uniunea Europeana?, prezinta procesul de integrare europeana de la origini pina in prezent (obiectivele CE/UE, metoda, actorii, dimensiunile procesului, competentele si sistemul normativ al CE/UE). Partea a II-a (capitolele V-XI), intitulata ?Institutii si proces decisional?, analizeaza exhaustiv sistemul institutional al CE/UE prin prezentarea sistemului in ansamblul sau si, mai apoi, a fiecarei institutii in parte (Consiliul, Comisia, Curtea de Justitie, Curtea de Conturi, BCE, CES, CR si Agentiile). Analiza acestora se refera atit la arhitectura institutionala, cit mai ales la procesul decizional, relevind pe larg relatiile interinstitutionale. In fine, partea a III-a (capitolele XII-XIV), ?Consolidare institutionala si decizionala?, analizeaza institutiile si sistemul decizional al UE din perspectiva reformelor din perioada 2000-2009, inclusiv a Tratatelor de la Lisabona. Aceasta carte apare dupa ce, la Lisabona, s-a semnat, in decembrie 2007, un nou Tratat al UE, punind-se, probabil, capat crizei declansate prin referendumurile din 2005. Criza ratificarii Tratatului Constitutional, timpul de reflectie pe care UE si l-a luat, revenirea la masa negocierilor, noua propunere de tratat si, in fine, noul tratat m-au obligat sa modific, din mers, lucrarea. Acum, ceea ce parea la un moment dat un dezavantaj, lucrarea iesind pe piata cu o mare int?rziere, devine un avantaj, deoarece ne-a permis sa analizam si ceea ce ne asteapta pina la noua reforma a UE, care nu poate fi realizata inainte de 4-5 ani, deci sa avem un tablou complet al institutiilor si deciziilor UE pina la orizontul anilor 2012-2013. ( Iordan Gheorghe Barbulescu )

Cuprins: Integrarea europeana vazuta in procesualitatea sa ? Obiectivele, actorii, metoda si natura procesului ? Competente ? Sistemul normativ ? Sistemul institutional (Parlamentul European, Consiliul Uniunii, Comisia Europeana, Curtea de Justitie, Alte institutii. Organisme auxiliare) ? Relatiile interinstitutionale si procesul decizional (elaborarea propunerilor legislative si decizia, dialogul clasic Comisie-Consiliu, avizele institutionale, COREPER, deliberarile Consiliului, cooperarea, codecizia) ? Consolidarea institutionala si decizionala prin reformele realizate cu ocazia Conventiei privind viitorul Europei ? Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa ? Tratatul de la Lisabona (2007)

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Procesul decizional in Uniunea Europeana
Cartea Procesul decizional in Uniunea Europeana in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Procesul decizional in Uniunea Europeana - Iordan Gheorghe Barbulescu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Libera Circulatie A Persoanelor, Bunurilor, Serviciilor si Capitalurilor  (nr.6) - Mihaela Cracana, Marcel Capatana Urmatoarea carte recomandata din categoria Uniunea Europeana
Mihaela Cracana, Marcel Capatana
16,20 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Uniunea EuropeanaCarti recomandate din categoria Uniunea Europeana