Opere I. Julien Ospitalierul

Opere I. Julien Ospitalierul - Emil Brumaru
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roOpere I. Julien Ospitalierul
  • Autor: Emil Brumaru
  • Editura: Polirom
  • Colectia: Opere. Emil Brumaru
  • Categoria: Poezie
  • ISBN: 978-973-46-1247-5
  • An aparitie: 2009
  • Numar de pagini: 522
  • Format carte: 130 x 200 mm
Comanda acum "Opere I. Julien Ospitalierul - Emil Brumaru" de pe libraria ishop la pretul de 56,95 lei
Descriere carte:
?Poezia lui Emil Brumaru uneste robustetea flamanda cu finetea stampelor japoneze, perceptia naturalului cu cea a obiectului de arta, candoarea cu estetismul (focul din soba e intretinut cu ?lemne tropicale?, iubita calca, solemna, ?pantalonul de poet? cu un ?diamant?). Hedonismul ce ar putea sa devina apasator este aprofundat, dar totodata si corectat de fantezie, prin spirit ludic, prin umor, prin capricii, uneori vag urmuziene. Idilicul e sanctionat prin ironie. Primejdia calofiliei este evitata prin prospetimea ametitoare a impresiilor si prin subita adincire a sentimentului.? ( Valeriu Cristea )  
?In versurile sale, Emil Brumaru descrie, elogiaza si glorifica un stil de viata abandonat si aproape complet uitat de contemporani. Este vorba despre un ?altadata? pentru a carui reconstituire recurge la amintiri din copilarie, la vestigii pastrate in oraselele de provincie, la carti si, bineinteles, la imaginatie. La sfirsitul secolului XX, poetul traieste intr-o lume preindustriala. Circula cu diligenta sau cu dirijabilul, asculta muzica la gramofon, bea apa din cismea, maninca dulceata de trandafiri, se imbraca in haine de borangic. In locuinta lui se gasesc obiecte pe care nu le mai vedem decit in casele batrinilor: andrele, piulita, bile de fildes, sticluta cu lavanda, brici si chiar un revolver de argint.? (Alex. Stefanescu)
?In aceasta poezie au loc, abia atinse de un condei elegant si de un spirit care se rusineaza de propria gravitate, trairi serioase si importante, iubiri, exagerari dureroase, ratari si drame, transpuse in alt registru: departe de a le anula insemnatatea, frumoasa discretie a poetului nu face decit sa o sublinieze. Absenta patosului exterior n-ar trebui sa deruteze. Incintatoarele idile, in constituirea carora poetul de la Dolhasca exceleaza ca nimeni altul, incit ai zice ca detine un fel de brevet al neprihanirii si al imaturitatii nestiutoare, sint, de fapt, niste false idile, foarte inselatoare la suprafata atit de calm lunecatoare." ( Lucian Raicu )

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Opere I. Julien Ospitalierul
Cartea Opere I. Julien Ospitalierul in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Opere I. Julien Ospitalierul - Emil Brumaru" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
PASTELURI SI ALTE POEME - ALECSANDRI, Vasile Urmatoarea carte recomandata din categoria Poezie
ALECSANDRI, Vasile
11,40 lei
Lupta Cu Ingerul - Ion Vadan Urmatoarea carte recomandata din categoria Poezie
Ion Vadan
2,18 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
PoezieCarti recomandate din categoria Poezie