Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist - Editia a III-a adaugita

Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist - Editia a III-a adaugita - Lavinia Betea
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roLucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist - Editia a III-a adaugita
  • Autor: Lavinia Betea
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Istorie si Politica
  • Categoria: Istorie
  • ISBN: 978-606-588-117-4
  • An aparitie: 2011
  • Numar de pagini: 480
  • Format carte: 11 ? 20 cm
Comanda acum "Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist - Editia a III-a adaugita - Lavinia Betea" de pe libraria ishop la pretul de 32,30 lei
Descriere carte:
Nascut in 1900, intr-o familie cu radacini aristocratice din estul Romaniei, Lucretiu Patrascanu a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist din Romania. Licentiat in drept si doctor in stiinte economice al Universitatii din Leipzig, Patrascanu era o figura rara printre putinii comunisti din Romania. A fost reprezentant al ilegalistilor romani la Comintern si in alianta politica ce a declarat scoaterea tarii din alianta hitlerista in august 1944. Primul comunist devenit ministru a detinut portofoliul Justitiei, fiind strivit tocmai de rotile morii pe care-o pusese in functiune.

In contextul proceselor staliniste postbelice, organizate sub laitmotivul conspiratiei imperialiste impotriva comunismului, primul lider comunist disparut din viata publica a ?tarilor fratesti? a fost romanul Lucretiu Patrascanu (aprilie 1948). Desi sentintele s-au pronuntat dupa moartea lui Stalin (aprilie 1954), cazul Patrascanu detine recordul celui mai lung proces politic din istoria comunismului mondial. Prin torturi de iad, cei peste o suta de anchetati au fost fortati sa scrie declaratii mincinoase soldate cu doua sentinte de executie, trei condamnari pe viata, iar pentru alti 23 de acuzati s-au pronuntat pedepse ce depasesc o suta de ani de inchisoare. Spre deosebire de alti protagonisti ai proceselor staliniste, Patrascanu a refuzat sa devina ?zdreanta omeneasca? scontata de creatorii acestor mecanisme ucigase, menite sa insufle credinta in atotputernicia si infailibilitatea partidului comunist.

Pentru a reconstitui cazul Patrascanu si manipularile succesive prin care a fost utilizat in rescrierea istoriei in functie de interesele fiecarei etape a regimului, Lavinia Betea a parcurs peste 70 000 pagini de arhive, o bogata literatura de specialitate si a intervievat ea insasi fosti lideri comunisti, foste victime, fosti anchetatori. Cazul Patrascanu devine astfel o grila de decodare si de semnificare a totalitarismului de tip comunist si a particularitatilor acestuia in Romania.

Prima editie a acestei carti, aparuta in 2001, la Editura Humanitas, a fost reactualizata in editia a II-a si in cea actuala cu informatii datorate punerii in circuitul public a unor noi documente de arhiva si a unor noi rezultate ale cercetarii istoriografice. Ea este din punct de vedere stiintific o lucrare unica ? complexul dosar istoric al anchetei, al procesului si al reabilitarii lui Patrascanu fiind tratat in viziune psihosociologica ?, iar din punct de vedere stilistic, o capodopera a istoriografiei romanesti. Mai palpitanta decat lectura unui roman, istoria lui Lucretiu Patrascanu este o tragica si adevarata poveste despre viata si moarte in vremuri de ?fractura? a istoriei si cu ingredientele unui policier de succes: spionaj, conspiratii, tradari, combinatii, agenti dubli, misiuni provocatoare si dramatice rasturnari de situatii.

Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist a fost distinsa cu premiul Academiei Romane pentru istorie (2003).

Lavinia Betea este absolventa a Facultatii de Istorie-Filozofie, sectia Filozofie-Istorie si doctor in psihologie la Universitatea ?Babes-Bolyai? din Cluj-Napoca. Actualmente, este profesor de psihologie sociala si politica la Universitatea ?Aurel Vlaicu? din Arad, sefa departamentului Istorie Recenta la Adevarul Holding si redactor-sef al Revistei Internationale de Psihologie Politica Societala.

APARI?II EDITORIALE: Povesti din Cartierul Primaverii, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2010; 21 august 1968 ? Apoteoza lui Ceausescu (coord.), Editura Polirom, Iasi, 2009; Psihologia politica ? o disciplina societala (coord. Lavinia Betea, Alexandre Dorna), Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2008; Partea lor de adevar, Editura Compania, Bucuresti, 2008; Barbati si femei. Intalniri cu Serge Moscovici, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 2007; Am facut Jilava in pantofi de vara. Convorbiri cu Ioana Berindei, Editura Compania, Bucuresti, 2006; Mentalitati si remanente comuniste, Editura Nemira, Bucuresti, 2005; Linul balans al memoriei, Editura Fundatiei Culturale ?Ioan Slavici?, Arad, 2002; Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist, Editura Humanitas, Bucuresti, 2001; Premiul Academiei Romane, 2003; editia a II-a, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2005; Psihologie politica. Individ, lider, multime in regimul comunist, Editura Polirom, Iasi, 2001; editia a II-a, Editura Concordia, Arad, 2007; editia a III-a, Editura Universitatii ?Aurel Vlaicu? Arad, 2009; Convorbiri neterminate. Corneliu Manescu in dialog cu Lavinia Betea, Editura Polirom, Iasi, 2001; prefata, selectie a textelor si note la cartea lui Paul Sfetcu 13 ani in anticamera lui Dej, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 2000; Alexandru Barladeanu despre Dej, Ceausescu si Iliescu, Editura Evenimentul Romanesc, Bucuresti, 1997; Maurer si lumea de ieri. Marturii despre stalinizarea Romaniei, Editura Fundatiei ?Ioan Slavici?, Arad, 1995; editia a II-a, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2000; Sfarsitul libertatii, Editura Mirton, Timisoara, 1993.

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist - Editia a III-a adaugita
Cartea Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist - Editia a III-a adaugita in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist - Editia a III-a adaugita - Lavinia Betea" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Osama Bin Laden. Teroare In Occident - FALCONI Fabrizio, SETTE Antonello, Trad. GADEI Radu Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
FALCONI Fabrizio, SETTE Antonello, Tr...
8,91 lei
Mitologia indiana - Jean Charles Blanc Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
Jean Charles Blanc
8,36 lei
Roma - ROBERT Jean-Noel, Trad. CEAUSU Simona Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
ROBERT Jean-Noel, Trad. CEAUSU Simona
22,41 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
IstorieCarti recomandate din categoria Istorie