La curte - Gradina, cartier si peisaj urban in Bucuresti

La curte - Gradina, cartier si peisaj urban in Bucuresti - Ioana Tudora
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roLa curte - Gradina, cartier si peisaj urban in Bucuresti
  • Autor: Ioana Tudora
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: In afara colectiilor
  • Categoria: Diverse
  • ISBN: 978-973-669-849-1
  • An aparitie: 2009
  • Numar de pagini: 200
  • Format carte: 16?23,5 cm
Comanda acum "La curte - Gradina, cartier si peisaj urban in Bucuresti - Ioana Tudora" de pe libraria ishop la pretul de 22,80 lei
Descriere carte:
Lucrarea Ioanei Tudora incearca sa interpreteze dintr-o perspectiva antropologica si sociologica productia spatiului urban (?construitul?/orasul, ?traitul?/locuitorii si ?perceputul?/locuitorii) inteles ca peisaj. Adica asaza laolalta, intr-o constructie in care parti posibil independente ajung sa se sprijine si sa se informeze reciproc, teoria peisajului, istoria, urbanismul si viata urbana. Cum viata urbana nu este un concept abstract, ci o suma de realitati specifice, Ioana Tudora incearca sa le descopere si sa le analizeze, aplicandu-si cercetarea pe cazul specific al Bucurestiului (care ne framanta si ne doare pe toti).

Subliniez in mod special (cel putin din perspectiva reflectiei urbanistice curente de la noi) originalitatea   ideii de a investiga ?constructia? peisajului urban intre politic si vernacular. Pe parcursul intregii carti, aceasta idee se constituie si intr-o critica, directa sau indirecta, a arbitrarului decupajelor administrative si a practicii arhitectural-urbanistice curente, ambele tributare ?traditiei unei viziuni urbane depopulate?, cum foarte frumos o numeste autoarea.

Tipul de abordare pe care ne-o prezinta lucrarea este de o factura neasteptata, ceea ce cred ca reprezinta un act de temeritate intelectuala. Mai mult chiar, faptul de a pune in discutie conceptul de peisaj confera demersului, in afara ancorarii lui in realitatea traita, un potential poetic si estetic pe care gandirea actuala l-a cam pierdut. In 1973, in Peisajul si estetica, Rosario Assunto punea tulburatoarea intrebare: ?Cine imi va reda, la Torino, vederea Alpilor inzapeziti pe care Nietzsche ii considera, in 1888,

intruchiparea sublimului in natura?? Din nou,

toute proportion gardee, Ioana Tudora se (si ne) intreaba cine ne va reda farmecul discret al Bucurestiului daca nu schimbam optica. Si ne propune o cale.

Prof. dr. arh. Ana-Maria ZAHARIADE

Ioana Tudora este lector la facultatea de Peisagistica din cadrul USAMV, Bucuresti, unde preda cursul de Teoria Peisajului si indruma ateliere de proiectare. A activat ca profesor invitat la facultatile de Arhitectura din Ghent si Louvain si la facultatea de Peisagistica din Gembloux ? Belgia. A urmat studii de Arhitectura si cursurile de Master in Urbanism la Universitatea ?Ion Mincu?. Ulterior s-a specializat in socio-antropologie urbana la Bruxelles, unde a urmat cursurile de Master si si-a inceput doctoratul.

In 2000 si in 2007 a fost bursier al New Europe College, proiectele ei de cercetare atingand probleme legate de spatiul public si de peisajul urban. Dintre lucrarile sale putem aminti colaborarile in cadrul volumelor colective publicate in colectia ?Spatii Imaginate? de la Editura Paideia, colaborarile cu revistele Topos, Regard sur l?Est, Garten+Landshaft, Etudes Foncieres, Igloo. A participat la o serie de proiecte de cercetare privind spatiul public urban, sustinand conferinte la Paris, Bruxelles, Porto. Fotografiile sale care analizeaza utilizarea spatiului urban, locuirea si peisajul vernacular au fost prezentate intr-o serie de expozitii personale sau de grup la Paris, Bruxelles sau Bucuresti.

Este membru al mai multor asociatii profesionale, precum ATU (Asociatia pentru Tranzitia Urbana), Fabrica de Peisaj, European Federation of Landscape Architects, sau non-profesionale ?   Nova Team ? Cinema Nova, Bruxelles.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre La curte - Gradina, cartier si peisaj urban in Bucuresti
Cartea La curte - Gradina, cartier si peisaj urban in Bucuresti in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "La curte - Gradina, cartier si peisaj urban in Bucuresti - Ioana Tudora" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Ochiul Launtric - George Grigore Urmatoarea carte recomandata din categoria Diverse
George Grigore
16,15 lei
Prieteni - EXLEY Helen Urmatoarea carte recomandata din categoria Diverse
EXLEY Helen
19,71 lei
Clonele - socul viitorului - Andrei Dorobantu Urmatoarea carte recomandata din categoria Diverse
Andrei Dorobantu
4,75 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
DiverseCarti recomandate din categoria Diverse