Istoria filosofiei patristice

Istoria filosofiei patristice - Claudio Moreschini
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roIstoria filosofiei patristice
  • Autor: Claudio Moreschini
  • Editura: Polirom
  • Colectia: Hors Collection
  • Categoria: Filosofie
  • ISBN: 978-973-46-1285-7
  • An aparitie: 2009
  • Numar de pagini: 744
  • Format carte: 160 x 235 mm
Comanda acum "Istoria filosofiei patristice - Claudio Moreschini" de pe libraria ishop la pretul de 71,25 lei
Descriere carte:
Dupa Istoria literaturii crestine vechi grecesti si latine , in Istoria filosofiei patristice Claudio Moreschini prezinta gindirea crestina de la primele sale forme de manifestare pina in secolele al VI-lea si al VII-lea, in opozitie cu filosofia pagina. In noile si divergentele interpretari ale imprumuturilor conceptuale ? medio- si neoplatonice, neopitagoreice, stoice, aristotelice sau chiar hermetice ? se pot identifica nu doar influentele culturii greco-romane, ci si noutatile teoretice aduse de Sfintii Parinti: doctrina Sfintei Treimi, creatia ex nihilo , consideratiile asupra materiei, timpului si eternitatii, categoriile si limitele limbajului in fata infinitatii si inefabilitatii lui Dumnezeu, natura sufletului si scopul sau etico-religios etc. Aceste teme, ce se vor regasi in filosofia medievala, si modul in care au fost abordate de diferiti autori dovedesc autonomia speculativa a gindirii patristice in efortul de asimilare a traditiilor si de interpretare in cheie crestina a conceptelor si categoriilor fundamentale ale filosofiei elene.

?De-a lungul intregii sale existente (dar, desigur, si dupa aceea), filosofia patristica a fost puternic influentata de platonism. Clement, Origen, Parintii capadocieni, Augustin au fost influentati in cel mai inalt grad; deschiderea lor catre ceea ce se considera deja drept cea mai ilustra filosofie, cea a lui Platon sau a discipolilor sai contemporani crestinilor, a fost mare. Insa ea s-a constituit practic intr-o preluare constienta a doctrinelor grecesti (adica pagine) doar in masura in care acestea au fost considerate functionale sau adaptabile mesajului crestin. Asadar, citindu-i, trebuie sa intelegem ca prezenta doctrinelor sau a sistemelor pagine in operele lor nu a facut din acesti ginditori crestini pur si simplu niste platonicieni (sau stoici, aristotelici, hermetici), ci ca ei au ramas in primul rind ceea ce doreau sa fie, si anume crestini care voiau sa mediteze la invatatura transmisa de traditie.? (Claudio Moreschini)

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Istoria filosofiei patristice
Cartea Istoria filosofiei patristice in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Istoria filosofiei patristice - Claudio Moreschini" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Prolegomene la istoria conceptului de timp - Heidegger Martin Urmatoarea carte recomandata din categoria Filosofie
Heidegger Martin
0,00 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
FilosofieCarti recomandate din categoria Filosofie