Istoria ca arena a disputei arhetipale

Istoria ca arena a disputei arhetipale - Coriolan Babeti
Pret: 22,80 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roIstoria ca arena a disputei arhetipale
  • Autor: Coriolan Babeti
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Eseistica
  • Categoria: Istorie
  • ISBN: 978-973-669-357-1
  • An aparitie: 2007
  • Numar de pagini: 168
  • Format carte: 13 x 20 cm
Comanda acum "Istoria ca arena a disputei arhetipale - Coriolan Babeti" de pe libraria ishop la pretul de 22,80 lei
Descriere carte:
Cum insusi autorul o marturiseste in introducerea eseului sau, tema cartii este centrata pe "mitul cecitatii istoriei": altfel spus pe istoria vazuta ca "dare de seama despre orbi". Conjugarea... verbelor ei la diateza pasiva care nu onoreaza nici fides nici ratio , si nici conditia omului ca "subiect al istoriei", resuscita arhetipurile polaritatii majore Masculin-Feminin, sugerand lucrarea lor implacabila in istorie, alternanta lor la putere, si coagularea lor in marile Canoane ale istoriei vizibile in special la scara mileniilor...
Irationalismul istoriei, patologia cu care a fost clasat, ambele, sunt probate de intrebarea fixa ce urmeaza marilor tragedii, "cum a fost cu putinta ?". Iesirea din cosmarul istoriei pare o trezire ce confirma a posteriori "orbirea" care a patronat-o. Tragediile secolului XX (vezi substratul lor mitologic in fascism, nazism si comunism), sunt astfel considerate din unghiul "limbajului sfarsitului de domnie a arhetipului masculin" si incheierii misiunii lui istorice.
Conflictul Occidentului cu Islamul este evaluat ca o globalizare a conflictului dintre o Religie a Marii Mame ce guverneaza Democratiile liberale si ultima reduta a religiei Marelui Tata (negand astfel ideea unui conflict religios cruce vs. semiluna).
Elaborat pe o tehnica deambulatorie, ca o explorare libera a istoriei, eseul lui Coriolan Babeti, considerat de autor ca o introducere la urmatorul op dedicat "Democratiei ca Religie a Marii Mame" , dincolo de aerul riguros si erudit, propune prin aceasta damnatio a orbirii subiectului istoric, o reconsiderare a unei legitati obiective, imparabile, o insolita interpretare a istoriei pornind de la prezumtia de cecitate a actantilor istoriei si de la forta lucratoare a dimorfismului cosmic. Ubicuitatea cosmica a polaritatii Masculin/Feminin, banalitatea ei este chiar sursa fortei lucratoare a acestui dimorfism ce pune impreuna Natura si Cultura, Cosmosul si Istoria; o logodna arhetipala adeseori repudiata, discreditata pentru ofensa adusa demnitatii ratiunii, credintei si vointei omului.Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Istoria ca arena a disputei arhetipale
Cartea Istoria ca arena a disputei arhetipale in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Istoria ca arena a disputei arhetipale - Coriolan Babeti" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Cercuri culturale disidente - Ioan Opris Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
Ioan Opris
8,81 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
IstorieCarti recomandate din categoria Istorie