Directorul postului nostru de radio

Directorul postului nostru de radio - Ioana Magura Bernard
Pret: 24,70 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roDirectorul postului nostru de radio
Comanda acum "Directorul postului nostru de radio - Ioana Magura Bernard" de pe libraria ishop la pretul de 24,70 lei
Descriere carte:
Prefata de Vladimir Tismaneanu

Cand Pierre Nora spunea ca, in aceasta era a comunicatiilor, istoria se face in salile de redactie, de la ziare, radio, televiziune, n-avea cum sa cunoasca unul din exemplele cele mai graitoare intru confirmarea acestei conceptii, pe Noel Bernard.
Deoarece Noel Bernard n-a fost doar un gazetar in acceptia clasica a cuvantului ? oricat de remarcabil ? ci a si participat la refacerea unei istorii stalcite. Cu el in frunte, Europa Libera n-a fost numai un post de radio avand meritul de a informa o tara supusa dezinformarii sistematice, ci si o replica activa la orwellianul Minister al Adevarului ce pusese Romania, ca tot estul Europei, sub semnul minciunii ofensive.
(...) Inainte de a deveni in Romania acelor ani un mit, o legenda vie, Noel Bernard a inteles instinctiv ca opinia publica din tara nu trebuie doar informata dar si formata si ca orice libertate se cere precedata de o pedagogie a ei.
(...)
Moartea lui mi s-a parut in decembrie ?89 poate si mai nedreapta ca atunci cand se savarsise. Daca impotriva ei nimeni nu mai poate lupta, un lucru sta in posibilitatea noastra a tuturor: sa curmam uitarea ce sterge din cumplita istorie a totalitarismului de la noi numele unuia dintre cei care au luptat cu o reala eficacitate tocmai impotriva acestui sens pocit al istoriei. Noel Bernard trebuie redat memoriei romanesti. In ea, si-a cucerit locul. Si l-a sfintit.

Monica Lovinescu

Noel Bernard (25 februarie 1925- 23 decembrie 1981), jurnalist si analist politic. A emigrat impreuna cu parintii in Palestina, in 1940, si-a facut studiile la Ierusalim si la Londra, unde a fost angajat al sectiei romane a postului de radio BBC. In 1954, devine redactor (1954-1955) si apoi director (1955-1958) al departamentului romanesc al postului de radio Europa Libera. In 1966 a revenit la conducerea postului, unde a ramas pana in 1981, cand a murit in urma unui cancer pulmonar galopant. Banuielile ca ar fi fost asasinat de fosta Securitate, intarite de marturia lui Ion Mihai Pacepa, in cartea lui Orizonturi rosii, sunt confirmate de documentele gasite in arhive de Nestor Rates, angajat el insusi la Europa Libera si o vreme director al departamentului romanesc, care pregateste o ampla lucrare pe tema actiunilor Securitatii indreptate impotriva lucratorilor postului.
O selectie din publicistica lui Noel Bernard la Europa Libera, intitulata Aici e Europa Libera, s-a publicat la Editura Ion Dumitru, M?nchen 1982.
Biografia lui Noel Bernard are ceva din simplitatea de lumina a unui destin: s-a nascut si a murit in studiourile Europei Libere. Adica in Romania. Pentru ca in spatiul imaginar al studioului, a fost instalata Romania reala, in care Noel Bernard ? acest agnostic umpatat ? a intrat ca intr-o religie. O religie ciudata, cu milioanele de credinciosi invizibili care ? din tara ferecata de istorie si de nenoroc ? ii asteptau mereu spusul, ca un fel de izbavire.
Cine l-a ascultat pe Noel Bernard ? dar exista careva care sa nu-l fi ascultat? ? nu-i va putea uita vocea.
O voce in transparenta careia se contopeau subit rostirea raspicata, rigoarea ideii, respectul pentru fapte. Uneori nu lipseau nici ironia roditoare, nici semnul mirarii, dar niciodata aceste figuri de retorica ocolita nu se abateau de la demnitatea eleganta a spusului. Noel Bernard a fost mai mult decat un bun ziarist.
De obicei, ziaristii sau golesc evenimentul de subtextul lui intim, sau ii exagereaza ? prin senzational ? continutul, scotandu-l astfel din matca obiectiva a povestii intamplate. Microfonul a devenit pentru Noel Bernard instrumentul viu al inteligentei lui si al memoriei tuturor. Din timpul concentrat pe antena, el a facut cariera libertatii.

Din necrologul lui Virgil Ierunca la moartea lui Noel Bernard


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Directorul postului nostru de radio
Cartea Directorul postului nostru de radio in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Directorul postului nostru de radio - Ioana Magura Bernard" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Scrisori din Rusia. Rusia in 1839 - De Custine Marchizul Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
De Custine Marchizul
26,10 lei
Securitatea. Structuri/cadre, obiective si metode. 1948-1989 (vol. I-II) - Consiliul National pentru Studirea Arhivelor Securitatii Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
Consiliul National pentru Studirea Ar...
133,00 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
IstorieCarti recomandate din categoria Istorie