Franta pe care uitam s-o iubim

Franta pe care uitam s-o iubim - Andrei Makine
Pret: 11,70 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roFranta pe care uitam s-o iubim
  • Autor: Andrei Makine
  • Editura: Humanitas
  • Colectia:
  • Categoria: Eseuri
  • ISBN: 978-973-50-1817-7
  • An aparitie: 2008
  • Numar de pagini: 120
  • Format carte: 13 x 20
Comanda acum "Franta pe care uitam s-o iubim - Andrei Makine" de pe libraria ishop la pretul de 11,70 lei
Descriere carte:
Scurtul eseu, "Franta pe care uitam s-o iubim", poate fi citit ca un aprig rechizitoriu indreptat impotriva acestei Frante golite de "substanta", decazuta, uratita, lasata "sa se transforme intr-un simplu teritoriu de populare, intr-un capetel ... de Eurasie mondializata": "Zeci de ani de minciuni despre Franta ca Paradis multicultural, multirasial, multiconfesional, multi mai ce? Prea multe minciuni; si acum, realitatea suprema care explodeaza sub ochii tuturor si, ca un elicopter, lumineaza nebunia acestei tari considerate atat de carteziana. " Si totusi, noteaza autorul: "ea are inca greutate in lume, datorita acelei mosteniri de idei pe care natiunile le asocieaza acestei tari, ?vocatiei sale supranaturale?, proclamate de Bernanos." Cu toate acestea, viziunea scriitorului este plina de optimism: "N-as scrie cartea aceasta daca n-as crede profund in vitalitatea Frantei, in viitorul ei, in capacitatea francezilor de a spune ?destul!?."
"Forta francitatii, acea libertate cu care gandirea aborda omul, cetatea si Istoria, acea impetuozitate intelectuala franceza, atat de putin carteziaa, a lasat locul unor prudente tatonari, precum acelea pentru inlaturarea minelor. Da, asa arata, astazi, francezul care gandeste: o inteligenta infofolita in nenumarate straturi de protectie, si care tatoneaza, se strecoara printre subiectele interzise, se taraste pe un camp minat, inspaimantata de o posibila explozie.Si daca toate minele acestea n-ar fi decat imaginare? Si daca n-am mai fi obligati, cand incepem o discutie sincera, sa cantarim caracteristicile etnice, sociale, sexuale etc. ale interlocutorului nostru si sa ne cenzuram in functie de aceste criterii? Si daca ne-am putea recapata verticalitatea si vorbi cu glas tare? Ca Voltaire in momentele lui cele mai bune. Ca Hugo pe insula lui." (Andrei Makine)

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Franta pe care uitam s-o iubim
Cartea Franta pe care uitam s-o iubim in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Franta pe care uitam s-o iubim - Andrei Makine" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Spiritul si litera - Alexandru Paleologu Urmatoarea carte recomandata din categoria Eseuri
Alexandru Paleologu
21,80 lei
Antropomorfina - Calin-Andrei Mihailescu Urmatoarea carte recomandata din categoria Eseuri
Calin-Andrei Mihailescu
22,80 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
EseuriCarti recomandate din categoria Eseuri