Drumul strainatatii

Drumul strainatatii - Paul Miron
Pret: 12,82 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roDrumul strainatatii
Comanda acum "Drumul strainatatii - Paul Miron" de pe libraria ishop la pretul de 12,82 lei
Descriere carte:
Paul Miron avea 16 ani cind, la o luna de la intrarea trupelor sovietice in Romania, a fugit din tara. S-a alaturat Armatei Nationale, care continua rezistenta fata de rusi si dupa intoarcerea armelor. Si-a facut instructia direct pe cimpul de lupta, la Frankfurt pe Oder, Brandenburg si Dollersheim. In februarie 1945 s-a indreptat spre Pomerania si Prusia Orientala, unde a scapat de putin sa fie capturat de catre armata sovietica. Retragindu-se spre Vest, a fost ranit in aprilie pe canalul Spree-Oder, iar in luna mai a fost facut prizonier de catre americani. Prin retrasarea zonelor de ocupatie intre Aliati, ca prizonier, tinarul cade din miinile americanilor in ale rusilor si in fine in ale englezilor, in 29 iunie. Acestia l-au internat in lazaretele de la Parchim, Schwerin, Hamburg si Schleswig. Jurnalul a fost pus pe hirtie in lunile care despart Craciunul lui 1944 de Schimbarea la Fata din 1945. Autorul l-a crezut definitiv pierdut. L-a regasit dupa aproape sase decenii si l-a incredintat tiparului in forma dintii, cu putine corijari sau adaosuri necesare bunei intelegeri, care au fost marcate in text.

?Au trebuit sa treaca multi ani de intilniri sporadice si a trebuit sa-i citesc multe carti pentru a-mi da seama ce fel de om este Paul Miron, emblematicul savant romano-german. A privit intotdeauna in urma cu durere. De peste 60 de ani repeta gestul, de cind a fugit din calea trupelor sovietice, lasind Romania departe, si pina astazi. In primavara lui 1944, privea peste umar la tara care se indeparta; astazi, priveste cu ochi de prozator la cei 60 de ani de istorie parcursa, adica la cea mai dramatica si mai zbuciumata perioada din ultimele secole." (Mihai Zamfir)

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Drumul strainatatii
Cartea Drumul strainatatii in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Drumul strainatatii - Paul Miron" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Teodora imparateasa Bizantului - Charles Diehl Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Charles Diehl
16,15 lei
20 de ani in Siberia - Anita Nandris-Cudla Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Anita Nandris-Cudla
31,50 lei
Femei celebre - Elen T. White Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Elen T. White
17,00 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Biografii / MemorialisticaCarti recomandate din categoria Biografii / Memorialistica