Democratie si memorie

Democratie si memorie - Vladimir Tismaneanu
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roDemocratie si memorie
Comanda acum "Democratie si memorie - Vladimir Tismaneanu" de pe libraria ishop la pretul de 27,55 lei
Descriere carte:
Imi place la Vladimir Tismaneanu faptul ca pretuieste cultura politetii si spiritul liberal, mai mult decat argumentele de doctrina. Acestea nu lipsesc, ar fi absurd, dar e ceva in felul in care sunt folosite, care le face deopotriva flexibile, umane si atasante. Ciulind urechea la lectura, veti gasi cu placere ca textele sale sunt insotite de un fel de murmur luminos, in care urechea exersata va putea recunoaste urgentele etice si somatiile morale care au facut forta timpurilor in care liberalismul era un stil de viata si inca mai constituia forma mentis a umanitatii europene, in care consideratiile morale aveau intaietate, relativismul inca nu triumfase, iar argumentul ideologic, din aceasta pricina, era recesiv. Aceasta atitudine, azi, are un extraordinar farmec la toti cei care, precum Tismaneanu, sunt mai inteligenti decat teoriile lor: simt in scrisul lui Tismaneanu, dupa eleganta manierelor si infocarea omului, pe dansatorul educat, omul cu pas clasic si elasticitate romantica, care isi insinueaza figurile dansului in arta scriitorului, facand astfel ca orice productie strict intelectuala sa se poata transforma, pe nesimtite, intr-o conversatie superioara - ceea ce, in opinia mea, reprezinta triumful suprem al liberalismului: civilitatea.

H.-R. Patapievici

Niciodata aflarea si rostirea adevarului nu pot fi privite drept pierdere de vreme si de energie. Refularea amintirilor despre un trecut extrem de complicat, cu atatea destine distruse si atatea suferinte, nu poate servi decat celor care detesta transparenta. Trecutul nu este o alta tara. Intre amnezie si surplusul de memorie, consider ca acesta din urma este binefacator si constructiv.

Vladimir Tismaneanu,
in interviul cu Ion Longin Popescu,
Formula AS

Descriind din interiorul propriei biografii, dar si din exteriorul privilegiat al analistului de profesie, drama utopiei comuniste, Vladimir Tismaneanu vorbeste si despre tragedia unui popor. Incursiunile sale in biografiile tenebroase ale atator si atator calai ideologici si politici ai Romaniei sunt, prin ele insele, marturii irefutabile dintr-un proces sui-generis al bolsevismului romanesc. Departe de orice extremism, de orice dorinta de razbunare, de orice aspiratie de a da lectii, Vladimir Tismaneanu este, mereu, partizanul adevarului si al obiectivitatii.

Mircea Mihaies,
din Prefata la Ghilotina de scrum

Vladimir Tismaneanu (n. 4 iulie 1951, Brasov), este profesor de stiinte politice la University of Maryland (College Park), directorul Centrului pentru Studierea Societatilor Postcomuniste al acestei universitati, editorul revistei trimestriale East European Politics and Societies (intre 1998-2003), presedintele Comitetului Editorial al revistei incepand din 2004 si membru al consiliului stiintific ?Pasts, Inc.", Central European University. Este autorul a numeroase lucrari de politica comparativa, istorie si teorie politica, aparute initial in engleza, inclusiv Criza ideologiei marxiste in Europa de Rasarit: Mizeria utopiei; Reinventarea politicului: Europa de Rasarit de la Stalin la Havel; Fantasmele salvarii: Democratie, nationalism si mit in Europa postcomunista; Scopul si mijloacele (Curtea Veche, 2004); Stalinism pentru eternitate: O istorie politica a comunismului romanesc. Coautor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor Vecinii lui Franz Kafka, Balul mascat si Incet, spre Europa. Coautor, impreuna cu Ion Iliescu, al volumului de dialoguri Comunism, postcomunism, democratie (Ed. Enciclopedica, 2004). Fost bursier la Woodrow Wilson International Center for Scholars, este Reagan Fascell Democracy Fellow (2003-2004) la National Endowment for Democracy in Washington, D.C. Membru al consiliilor editoriale ale revistelor Journal of Democracy, Studia Politica, Sfera politicii, Interval, Romanian Journal of Politics and Society, Human Rights Review si colaborator permanent al revistei 22.
Marele premiu ASPRO, premiul ?Bratianu" acordat de PNL, premiul ?Dimitrie Onciul" acordat de Fundatia ?Magazin istoric", premiul Fundatiei Culturale Romane, premiul Distinguished Scholar Teacher la University of Maryland. Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest (Timisoara) si al ?colii Nationale de Studii Politice si Administrative. Presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania. Articole si studii aparute in ziare si reviste precum Times Literary Supplement, Wall Street Journal, Partisan Review, West European Politics, Washington Post, Sinn und Form, East European Constitutional Review, Gazeta Wyborcza.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Democratie si memorie
Cartea Democratie si memorie in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Democratie si memorie - Vladimir Tismaneanu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Dainuire In Raspantii De Imperii - Teroarea Rosie - Dr. Lucian V. Orasel Urmatoarea carte recomandata din categoria Comunism
Dr. Lucian V. Orasel
49,00 lei
Antologia rusinii dupa Virgil Ierunca - Dan Talos, Nicolae Merisanu Urmatoarea carte recomandata din categoria Comunism
Dan Talos, Nicolae Merisanu
49,50 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
ComunismCarti recomandate din categoria Comunism