Arta Teatrului

Arta Teatrului - Mihaela Tonitza-Iordache/George Banu
Pret: 33,75 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roArta Teatrului
Comanda acum "Arta Teatrului - Mihaela Tonitza-Iordache/George Banu" de pe libraria ishop la pretul de 33,75 lei
Descriere carte:
O prezentare a evolutiei esteticii teatrale de la inceputuri pina astazi si care prefateaza o antologie de texte teoretice privind arta teatrului, datorate unor actori, regizori, dramaturgi, scenografi, care au marcat etape si transformari in dialectica fenomenului teatral.

Aristotel, Shakespeare, Cervantes, Racine, Boileau, Diderot, Lessing, Goldoni, Hegel, Wagner, Appia, Craig, Meyerhold, Brecht, Artaud, Camus, Grotowski, Brook, Eminescu, Caragiale, Vianu, Strindberg, Zola, Piscator, Kantor, Strehler, Wilson, Serban, Penciulescu. 

NOTA AUTORILOR LA PRIMA EDITIE

Volumul de fata cuprinde o prezentare a evolutiei esteticii teatrale in momentele sale importante, de la inceputuri pana astazi, care prefeteaza - de fapt - antologia de texte teoretice privind arta teatrului, datorate unor esteticieni, critici, dramaturgi, regizori, actori, decoratori, muzicieni, coregrafi, care au inregistrat, prin scrierile lor, diferite etape si transformari in dialectica procesului teatral.
Cum acest volum este prima incercare la noi de cuprindere sistematica a evolutiei gandirii estetice despre teatru, autorii lui nu-l considera exhaustiv, iar in reproducerea textelor ei au avut in vedere alegerea fragmentelor celor mai semnificative si a autorilor celor mai insemnati, care au reprezentat in aceasta evolutie un pas important prin activitatea lor.
De asemenea, s-a tinut seama, la alegerea textelor, de faptul ca in alte ocazii si in alte volume, integral sau partial, multe scrieri teoretice au mai aparut la noi, in traducere romaneasca. Pentru a se evita paralelismele, fie ca s-au ales fragmente nepublicate pana acum, ceea ce va face sa se intalneasca in acest volum, uneori, nu textele considerate de oamenii de teatru ca fiind cele mai insemnate in activitatea autorilor lor, fie ca s-a acordat o pondere sporita unor texte mai putin importante fata de altele, care, au vazut insa deja lumina tiparului, in timp ce celelalte sunt traduse si editate abia cu aceasta ocazie.
Se va vedea, in acelasi timp, ca pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, adica pana la aparitia functiei regizorale, cea mai mare parte a textelor se refera mai mult la literatura dramatica decat la elementele spectacolului-actor, decor, costum, lumina etc., in vreme ce de la acel moment incoace, ponderea preocuparilor esteticii teatrale trece asupra acestora din urma, la care se va adauga estetica coordonarii spectacolului, a regiei.
Totodata, am tinut seama ca, pe langa publicarea deja in volume independente a multor pozitii teoretice romanesti, au aparut la noi antologii* de texte critice si estetice ale scriitorilor sau oamenilor nostri de teatru, care sunt, prin conditiile de spatiu editorial, mult mai complete decat ar fi fost ele in economia volumului de fata.
Ne-am propus insa sa definim in linii mari coordonatele evolutiei - prin continuitate si inovatie - unei gandiri estetice majore nationale in sensul conturarii unui ,,concept romanesc de teatralitate".
Cele mai multe dintre texte au fost traduse acum pentru prima oara la noi de L. Cerna (L.C.) si Mihaela Tonitza-Iordache (MTI), altele, care au aparut deja in volume, au traducatorul mentionat in indicatia volumului-sursa, iar cele fara nici o mentiune sunt cele cu traducatorul neindicat de textul principal din care au fost extrase, asa cum se intampla cu acelea tiparite de Buletinele ATM - de exemplu.

Nota la editia a doua

Prima sectiune a volumului retiparit s-a imbogatit cu cateva texte. Sectiunea a doua insa (de la aparitia functiei regizorale pana azi) cunoaste adaugiri substantiale prin aducerea la zi a teoriilor privind arta spectacolului, si anume - contributii esentiale aparute in ultimii douazeci si cinci de ani.

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Arta Teatrului
Cartea Arta Teatrului in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Arta Teatrului - Mihaela Tonitza-Iordache/George Banu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Actorie sau magie - Florin Zamfirescu Urmatoarea carte recomandata din categoria Teatru
Florin Zamfirescu
13,78 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
TeatruCarti recomandate din categoria Teatru