Viata si opera lui Cuza Voda

Viata si opera lui Cuza Voda - Constantin C. Giurescu
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roViata si opera lui Cuza Voda
Comanda acum "Viata si opera lui Cuza Voda - Constantin C. Giurescu" de pe libraria ishop la pretul de 17,10 lei
Descriere carte:
Opera lui Constantin C. Giurescu se caracterizeaza prin varietatea temelor cercetate, precizia informatiei, arhitectura expunerii, claritatea demonstratiei si a stilului. Constantin C. Giurescu (13/23 octombrie 1901, Focsani - 13 noiembrie 1977, Bucuresti) a fost profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti (1927-1948 si 1964-1977) si membru al Academiei Romane (1974).

La Congresul de la Viena (1815), cei mari hotarau reintoarcerea la intocmirile si carmuirile traditionale , existente inainte de convulsiile si razboaiele Revolutiei franceze si ale lui Napoleon I (1789-1815). O suta de ani mai tarziu (1914), harta Europei prezinta notabile schimbari. O serie de state, foarte diferite ca pondere si intindere, se reconstituie sau se unifica. In ordine cronologica: Serbia, Grecia, Belgia, Romania, Italia, Austro-Ungaria (imperiu multinational cu austrieci si unguri ca natiuni dominante), Germania, Bulgaria, Norvegia si Albania.
La temelia Romaniei moderne se asaza Unirea Principatelor - a Munteniei cu Moldova - realizata in 1859-1861 o data cu reformele fundamentale ce au insotit-o. Etapa ce poarta pecetea domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a generatiei de la 1848. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a ramas statornica in constiinta generatiilor pana astazi. A fost si este prezenta prin doua dominante: reformele introduse in ritm accelerat pentru a racorda tara si oamenii ei la normele si cerintele Europei de atunci si personalitatea domnitorului.

Volumul cuprinde o introducere semnata de Dinu C. Giurescu ( Patriot si cu vederi largi, liberale, nu era insa un radical, cu idei extremiste. (...) I se cunostea firea dezinteresata: nu se folosise niciodata de slujbe spre a face, ca altii avere. (...) Era un om simpatic si inteligent, avand replica prompta si ascutita .) , o introducere bibliografica, cuprinsul, din care notam: Lupta pentru Unirea Principatelor, Alexandru Ioan Cuza inainte de domnie, Primii trei ani de domnie, Anii de lupta constitutionala, Domnia autoritara, Alexandru Ioan Cuza fata de viata economica, administrativa si culturala a tarii, precum si fata de romanii din Transilvania, Ultimii ani ai vietii s i un indice.

Din cuvantul rostit de Mihail Kogalniceanu la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei la 5/17 ianuarie 1859, la Iasi:

Prin innaltarea ta pe tronul lui Stefan cel Mare,
S-a innaltat insasi nationalitatea romana...
Alegandu-te pe tine Domn... am voit sa aratam lumii
ceea ce toata tara doreste:
La legi noi, om nou.
O Doamne! Mare si frumoasa iti este misia,
Constitutia din 7 august ne insemneaza o epoca noua
si Maria Ta esti chemat sa o deschizi.
Fii dar omul epocei;
Fa ca legea sa inlocuiasca arbitrarul;
Fa ca legea sa fie tare,
iar tu, Maria Ta, ca Domn, fii bun, fii bland;
Fii bun mai ales cu aceia pentru care
mai toti domnii trecuti au fost nepasatori sau rai.
... Fa dar ca Domnia Ta sa fie cu totul de pace si dreptate.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Viata si opera lui Cuza Voda
Cartea Viata si opera lui Cuza Voda in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Viata si opera lui Cuza Voda - Constantin C. Giurescu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Jurnalul Zlatei - Zlata Filipovic Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Zlata Filipovic
21,84 lei
Andreea Marin - Alexandru Raducanu Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Alexandru Raducanu
14,25 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Biografii / MemorialisticaCarti recomandate din categoria Biografii / Memorialistica