Vesnicia de zi cu zi

Vesnicia de zi cu zi - Calinic Episcopul
Pret: 22,80 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roVesnicia de zi cu zi
Comanda acum "Vesnicia de zi cu zi - Calinic Episcopul" de pe libraria ishop la pretul de 22,80 lei
Descriere carte:
Ca om, asa cum mi-a fost dat mie sa-l cunosc, PS Calinic atrage prin generozitate si voluntarism. Spre deosebire de alti colegi de ?breasla", el nu se pretinde nici usa de biserica, nici taumaturg, nici doctor infailibil intr-ale nevazutelor. Felul cum stie sa se aseze in rand cu laicii, iar nu deasupra lor, strivindu-i suficient, m-a cucerit. I-am parcurs cu reala bucurie cateva volume de eseuri si schite teologice. Meditatiile din Vesnicia de zi cu zi sunt lipsite de retorica teologiei oficiale, refuza paternalismul oracular si ocolesc ?cuviosenia" de aparat. Au ceva stenic, induc destindere si buna dispozitie. Ca scriitor, PS Calinic nu se simte impovarat de ?functia" episcopala. In majoritatea textelor sale, gravitatea e sabotata de aerul mucalit, sfatosenia cedeaza in fata rasului amical, dadaceala roseste langa vorba de duh. ?A fi bun ortodox" echivaleaza, in ochii unora, cu incruntarea si seriozitatea aseptica. Volumul de fata propune un alt fel de portret al ?bunului ortodox": deopotriva ferm si jovial, sfichiuitor si candid, credincios si surazator, dezinhibat si chiar monden pe ici pe colo (adica ?in punctele esentiale"). Fara sa vreau sa epatez, as spune despre PS Calinic ca e un fel de haiduc-literat al ortodoxiei romanesti, asezat la cumpana dintre doua traditii frumos armonizate: una, a lui Neagoe Basarab si Nicolae Iorga, cealalta, a lui Anton Pann, Ion Creanga si Damian Stanoiu.

CRISTIAN BADILITA

 

Prea Sfintitul Parinte Episcop Calinic (n. 6 iunie 1944, Cracaul-Negru, jud. Neamt) n inalt ierarh, scriitor, eseist, important promotor cultural; preot la parohiile Tioltiur si Inau din Transilvania (1964-1971), staret al manastirilor Sinaia (1977-1981) si Cernica (1981-1985), unde a creat un mare centru ortodox, reinviind traditia veacului al XVIII-lea; arhiereu-vicar la Episcopia Ramnicului si Argesului; episcop al Episcopiei Argesului si Muscelului, cu resedinta la Curtea de Arges.
Impunatoare activitate carturareasca, reflectata in multiple domenii tematice n Autor de numeroase studii, cercetari si sinteze, ca si al volumelor: Bucuria lecturii (1989); Cruci de piatra (coautor), 1999; Bucuria lecturii (ed. a II-a, 2000); Pace si bucurie cu Brancusi (2001); Intrebari profane, lamuriri duhovnicesti (2001); Frumusetea lumii vazute (2002); Brancusi si Psalmul creatiei (romana, engleza, franceza, italiana, 2003) n Editor al importantei lucrari privitoare la Istoria sfintelor manastiri Cernica si Caldarusani, diortosita si transliterata n Coordonatorul editiei ?ne varietur" a Integralei Patriarhului Iustin, lucrare capitala n Fondator de publicatii bisericesti (Argesul Ortodox, Lumina lina, Pastorul Ortodox) n Doctor Honoris Causa al Universitatii din Pitesti n Ctitor al Facultatii de Teologie ?Sfanta Mucenita Filoteea" din Pitesti, al Seminariilor Teologice ?Neagoe Voda Basarab" din Curtea de Arges si ?Patriarhul Iustin" din Campulung Muscel, al Episcopiei Alexandriei si Teleormanului si rectitor al Episcopiei Argesului si Muscelului n Protector al vietii bisericesti a romanilor din Balcani.

  Omenirea si noi, crestinii, de doua mii de ani, inca n-am inteles pe deplin puterea acestui cuvant: Bucurati-va! Nu este o poftire de ocazie doar, ci este un imperativ, o porunca, o chemare adresata inimii noastre, sufletului, intregii vieti! Sa te bucuri ca existi! Sa te bucuri ca ai venit in acest spatiu atat de divers, in care-s zidite atatea frumuseti! Sa vezi la fiecare pas lucrarea lui Dumnezeu! Sa vezi florile zambind spre soare! Sa te bucuri de parfumul florilor! Sa privesti in ochii pruncilor chipul lui Dumnezeu Creatorul! Sa auzi trilurile pasarilor! Sa te bucuri de prezenta si ajutorul prietenilor! Sa stii ca Cineva aici te iubeste si dincolo de mormant te asteapta!


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Vesnicia de zi cu zi
Cartea Vesnicia de zi cu zi in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Vesnicia de zi cu zi - Calinic Episcopul" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Cei trei ani - Emil Bock Urmatoarea carte recomandata din categoria Religie
Emil Bock
37,05 lei
Hristos si Karma - Francois Brune Urmatoarea carte recomandata din categoria Religie
Francois Brune
21,85 lei
Axiologia Teologiei Fundamentale - Preot Petru Razus Urmatoarea carte recomandata din categoria Religie
Preot Petru Razus
13,50 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
ReligieCarti recomandate din categoria Religie