Trecutul e o tara straina

Trecutul e o tara straina - David Lowenthal
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roTrecutul e o tara straina
  • Autor: David Lowenthal
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Om * Idee * Societate
  • Categoria: Istorie
  • ISBN: 973-8356-30-X
  • An aparitie: 2002
  • Numar de pagini: 592
  • Format carte: 16,5 x 23,5 cm
Comanda acum "Trecutul e o tara straina - David Lowenthal" de pe libraria ishop la pretul de 27,55 lei
Descriere carte:
Idei despre lumea noastra si istoria ei, despre lumea care a fost si este sau despre cea care ar fi putut fi. Pe firul acestor idei, omul - cel ce gandeste si cel despre care se gandeste, uneori in pace, niciodata impacat.

Trecutul este esential si ineluctabil. Fara el, ne-ar lipsi identitatea; nimic nu ne-ar fi familiar, iar prezentul n-ar avea sens. Totusi, trecutul este si o sarcina grea, care paralizeaza inovatia si obstructioneaza viitorul. Cum recunoastem si cum ne descurcam cu aceasta mostenire, care ne sustine si ne constrange in acelasi timp? Ce avantaje ne ofera, care sunt costurile ei exacte? Celebrandu-i unele aspecte, nimicindu-le pe altele, noi dam o alta forma trecutului, in functie de nevoile prezentului. Cum modificam ceea ce ne reamintim, ceea ce inregistram si ceea ce conservam? Bazandu-se pe arte, stiinte umaniste si sociale, pe surse cat se poate de diverse, precum science fiction, calatorii in timp, regresie psihanalitica, renasteri arhitecturale si filme documentare, aceasta carte exploreaza toate aceste intrebari, deoarece ele sunt importante atat pentru natiuni si comunitati, cat si pentru indivizi. De la Renastere incoace trecutul a devenit din ce in ce mai mult o tara straina, distinct de prezent, si totusi in acelasi timp din ce in ce mai manipulat de obiectivele prezentului. Trecutul nostru maleabil nu este insa un scop iluzoriu; este de asemenea un corp cumulativ de inregistrari, relicve si recunoasteri istorice. Razvratirea impotriva piedicilor mostenite si dispretul pentru traditie au dus la situatia in care ne confruntam cu o amnezie culturala larg raspandita, iar pe de alta parte, la un cult al prezervarii, la o manie pentru radacini si la o nostalgie universala. Trecutul a incetat sa fie o sanctiune pentru puterea sau privilegiul mostenit. Dar fiind o concentrare a identitatii personale si nationale si un bastion impotriva schimbarii masive si primejdioase, el ramane o forta mai puternica decat oricand in ce priveste problemele umane.

David Lowenthal (n. 1923) a absolvit la Harvard si a facut studii post-universitare de istorie si geografie la universitatile din Berkeley, California si Wisconsin. A predat ambele discipline la Vassar College, inainte de a deveni cercetator asociat si apoi secretar al American Geographical Society. Din 1972, a ocupat o catedra de geografie la University College, in Londra. Fulbright Research Fellow la Universitatea Indiilor de Vest in 1956-1957, a lucrat apoi pentru acea universitate si pentru Institutul de Relatii Rasiale (Londra). Profesorul Lowental a tinut cursuri finantate de fundatia Guggenheim (1965) si a fost visiting professor de arhitectura peisagistica la Harvard, de stiinte politice la M.I.T., de psihologie a mediului la Vity University of New York si de geografie la universitatile din California (Berkeley si Davis), Washington, Minnesota si Clark University. Cartile sale anterioare includ George Perkins Marsh : Versatile Vermonter si West Indian Societies .


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Trecutul e o tara straina
Cartea Trecutul e o tara straina in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Trecutul e o tara straina - David Lowenthal" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
IstorieCarti recomandate din categoria Istorie