Tratat de criminalistica. Editia a V-a

Tratat de criminalistica. Editia a V-a - Emilian Stancu
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roTratat de criminalistica. Editia a V-a
  • Autor: Emilian Stancu
  • Editura: Universul Juridic
  • Colectia: Tratate si cursuri universitare
  • Categoria: Penal
  • ISBN: 978-973-127-387-7
  • An aparitie: 2010
  • Numar de pagini: 840
  • Format carte: 17x24 mm, cartonat, semn de carte
Comanda acum "Tratat de criminalistica. Editia a V-a - Emilian Stancu" de pe libraria ishop la pretul de 80,00 lei
Descriere carte:
Editia a V-a, revazuta si adaugita, a "Tratatului de Criminalistica" este prefatata de aceeasi dorinta a autorului de a atrage atentia asupra importantei stiintei investigatiilor penale in dificilul demers al aflarii adevarului.

Aflarea adevarului este unul dintre cele mai anevoioase procese, mai ales intr-o societate cum este societatea romana de astazi. Aceasta se dezvaluie pe sine ca un tren aflat in mare viteza spre modernitate, echilibru, dar in primul rand spre Europa democratica din care astazi facem parte. Ei bine, calatorii acestui tren amesteca - in proportii niciodata strict bine definite - binele si raul, cinstea si necinstea, respectarea legii sau incalcarea ei.

De aici, aparea evidenta necesitatea existentei si perfectionarii continue a unui corp de specialisti juristi, dar si politisti, care sa sustina justitia si, mai ales, sa-si foloseasca toata priceperea si experienta in combaterea raului social, totul incepand cu aflarea adevarului.

Or, din perspectiva epistemologica, ne aflam in prezenta unei stiinte particulare, denumita de noi Criminalistica, care serveste tocmai acestui deziderat, mai mult sau mai putin acceptat de cei care graviteaza pe orbitele justitiei.

Aparuta la sfarsitul secolului al XIX-lea, ca o expresie a justitiei penale asezata pe baze moderne, criminalistica si criminalistii aveau sa joace rolul unor anticorpi impotriva virusilor delincventei si ea in curs de evolutie, deseori cu un pas inaintea celor care incercau sa desluseasca meandrele faptelor penale, sa le descopere si sa le combata.

In zilele noastre, cand asistam la competitia dintre juristi si criminalisti, pe de o parte, si infractori pe de alta parte, cand de binefacerile unui sistem care se vrea democratic profita cel mai mult cei din zona delincventei, multe intrebari revin si cu privire la modul de formare al magistratilor, anchetatorilor sau specialistilor criminalisti.

Intrebarea esentiala ar putea sa fie formulata astfel: Incotro trebuie sa se indrepte invatamantul criminalistic, cum si pe ce criterii trebuie asezat?

Ca unul dedicat de multi ani invatamantului juridic superior, in special cel criminalistic, cunoscator in intimitate a evolutiei sale, dar si a perceptiei universitarilor sau practicienilor dreptului, mai mult sau mai putin apropiati domeniului investigatiilor penale, cu riscul de a trezi reactii de respingere ori de a agita orgolii, consider ca unele intrebari trebuie reluate.

Cand vedem care este evolutia criminalitatii, formele acesteia, din ce in ce mai grave, mai complexe sau profesioniste, numai revenind cu picioarele pe pamant (daca imi este acceptata expresia) putem intelege ca formarea viitorilor magistrati, anchetatori si chiar avocati, trebuie sa aiba un fundament stiintific, modern, realist si cat mai putin poetic.

In fond, daca avem in vedere cat de complexe sunt metodele de combatere a infractionalitatii, de aflare a adevarului, indeosebi cele oferite de stiinta Criminalisticii, ar trebui sa avem in vedere cele sustinute de Oscar Wilde, potrivit caruia, "Adevarul pur si simplu este rareori pur si niciodata simplu".

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Tratat de criminalistica. Editia a V-a
Cartea Tratat de criminalistica. Editia a V-a in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Tratat de criminalistica. Editia a V-a - Emilian Stancu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Drept penal roman. Partea generala. Editia a VII-a - Cristian Mitrache, Constantin Mitrache Urmatoarea carte recomandata din categoria Penal
Cristian Mitrache, Constantin Mitrache
60,00 lei
Procedura penala. Teste grila - Zarafiu Andrei Urmatoarea carte recomandata din categoria Penal
Zarafiu Andrei
20,80 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
PenalCarti recomandate din categoria Penal