Traian Lalescu - un nume peste ani -

Traian Lalescu - un nume peste ani - - * * *
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roTraian Lalescu - un nume peste ani -
Comanda acum "Traian Lalescu - un nume peste ani - - * * *" de pe libraria ishop la pretul de 19,00 lei
Descriere carte:
Traian Lalescu a iubit matematica . Spirit renascentist, de mic ar fi putut face probabil la fel de bine o multime de lucruri. Desena frumos, canta la violoncel, traducea din italiana. Dar a ales matematica, descoperindu-si pasiunea, rezolvand si trimitand probleme la Gazeta Matematica . Remarcat rapid datorita creativitatii si originalitatii solutiilor propuse, a fost incurajat de cei din breasla sa isi inceapa studiile sistematice in domeniu.

Cu ?un cap care face cat zece mosii?, cum l-a caracterizat Titeica viitorilor lui socri, Traian Lalescu a ajuns, cum era de asteptat, un nume important in matematica. A publicat cel dintai tratat din lume asupra ecuatiilor integrale ( Introducere la teoria ecuatiilor integrale ) si o serie de studii in domenii diverse: ecuatii functionale, serii trigonometrice, fizica matematica, geometrie, mecanica, algebra sau istoria matematicii.

A iubit sa produca matematica, dar si sa predea, sa creeze scoala. A publicat o serie de lucrari cu caracter didactic, iar infiintarea ?Scolii Politehnice? din Timisoara ? azi Universitatea Politehnica din Timisoara, cu peste 16 000 de studenti si 2 000 de cadre didactice - este una din cele mai semnificative contributii ale sale la dezvoltarea scolii nationale de matematica si a cercetarii. Marturie a recunoasterii contributiei sale la crearea acestei institutii sta bustul sau de la intrarea in universitate semnat de cunoscutul sculptor Medrea. Ca prim rector a facut o buna perioada de timp o naveta istovitoare Bucuresti?Timisoara, a cooptat profesori renumiti pentru prestigiul institutiei si a acordat burse de studiu pentru studentii deosebiti.

Traian Lalescu a iubit Banatul . Nascut de fapt la Bucuresti, adevaratul loc de obarsie este in constiinta sa comuna Cornea de langa Caransebes, locul de nastere al tatalui sau. In multe contexte de viata Traian Lalescu isi va arata legatura de suflet cu Banatul. Cu o putere de munca deosebita, a imbinat cariera profesionala si stiintifica cu cea politica. Ca deputat, raportor general al Guvernului Bratianu, sau ca repre-zentant al misiunii diplomatice la Paris a sprijinit deseori cauza regiunii si a oamenilor ei. Indragostit de locuri si de oameni, a scris si o monografie a Banatului in limba franceza, monografie din care razbate un patriotism local autentic.

Traian Lalescu a iubit familia . Citind Ma gandesc la tata ? cartea semnata de fiul cel mic, cunoscutul poet de mai tarziu Traian Lalescu, simti armonia si caldura din casa Lalescu, intelegi dragostea cu care si-a crescut cei patru copii, disponibilitatea pentru joaca si grija pentru o educatie consecventa si complexa. Traian Lalescu, om cu evident talent pedagogic, isi incita copiii sa creeze reviste, sa se joace de-a tribunalul pe teme de actualitate din jurul lor, le indeplinea orice dorinta cand erau bolnavi si nu ridica niciodata mana la ei. Casatorit in urma unei mari iubiri pentru Ecaterina, o fosta eleva a lui, a suportat foarte greu pierderea ei la o varsta nedreapta, la 28 de ani, atunci cand fiul lor cel mic avea doar un an. Dupa moartea sotiei, a renuntat imediat la functia de rector al Institutului Politehnic din Timisoara, dedicandu-se cresterii copiilor.

Lalescu ? un nume intrat in mentalul colectiv al romanilor. Chiar daca nu isi amintesc exact cu ce sa il asocieze, multi ?stiu? ca este vorba de o personalitate, de o familie importanta, de o emblema.

Meritul principal pentru aceasta rezonanta in timp a unui nume in cultura unui popor revine matematicianului Traian Lalescu.

Prin tot ce a facut, prin valorile morale pe care le-a cultivat, performantele stiintifice la care a ajuns, implicarea patimasa in viata socila si politica a vremurilor sale, Traian Lalescu a impus un stil de viata, a creat modele pentru cei tineri, a lasat urme, a initiat, a daruit... a iubit.

  Laura Gr?nberg


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Traian Lalescu - un nume peste ani -
Cartea Traian Lalescu - un nume peste ani - in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Traian Lalescu - un nume peste ani - - * * *" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Memoriile postume ale lui Bras Cubas - Joaquim Maria Machado De Assis Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Joaquim Maria Machado De Assis
13,20 lei
Angelina Jolie - Brandon Hurst Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Brandon Hurst
9,50 lei
Vanzatorul de zambete - Eugen Cristea Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Eugen Cristea
11,40 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Biografii / MemorialisticaCarti recomandate din categoria Biografii / Memorialistica