Secta ginditorilor de estrada

Secta ginditorilor de estrada - Dan Petrescu
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roSecta ginditorilor de estrada
Comanda acum "Secta ginditorilor de estrada - Dan Petrescu" de pe libraria ishop la pretul de 25,60 lei
Descriere carte:
Volumul cuprinde texte publicate de Dan Petrescu in presa romaneasca i n perioada 1990-2005, in care autorul analizeaza legatura dintre intelectualitate si mediul politic. Cartea poate fi considerata cronica unui ?examen pe viu? pe care l-au dat intelectualii dupa 1989, in cautarea altor privilegii disparute odata cu vechiul regim. ?Ginditorii nostri? au intrat in lumea libera globalizata, iar concurenta directa s-a dovedit a le fi fatala in multe cazuri ? ?asa se face ca astazi, la aproape doua decenii de la eliberarea cimpului intelectual de constringerile dictaturii, avem in fata un peisaj dezolant?, dupa cum apreciaza Dan Petrescu. I n viziunea lui, mediul intelectual romanesc este caracterizat de ?infumurare?, ?eclipsa a spiritului critic?, ?limbutie facila?. Autorul vede un real pericol in inregimentarea elitelor de partea unor ?idei moarte?, lucru care poate duce la alterarea libertatii de opinie.

?Daca e adevarat ca Romania sufera dintotdeauna de mizerie (devenita astfel endemica), e in ordinea fireasca a lucrurilor ca mizeria sa-si fi selectat si/sau excretat propriile ideologii (de genul samanatorismului, legionarismului, comunismului, chiar protocronismului s.a.); avatarul lor care evolueaza astazi in avanscena reprezinta snobismul acestor ideologii ale mizeriei , indiferent cum s-ar numi el in prezent si de la ce traditie s-ar reclama, fiindca, de oriunde s-ar inspira, ramine o caricatura. Exista asadar o avanscena, care a fost ocupata printr-o agresiva campanie de autovalorizare purtata de citiva ginditori cu accentuate inclinatii histrionice: fotografiile lor, mult marite, pot fi admirate la fiecare tirg de carte autohton; ii citim in presa, ii vedem la televizor, le admiram limbutia facila, papioanele si lavalierele caraghioase, prestatiile pline de comic (involuntar)... Aceasta este secta ginditorilor de estrada .? (Dan Petrescu)
?Dan Petrescu, mare cititor cu lupa si scalpelul...? (Matei Calinescu)
?Dan Petrescu are fibra morala si intelectuala a unui criticist revoltat, care ajunge sa se exprime mereu in raspar cu orice conformisme.? (Ion Simut)
?E limpede ca Dan Petrescu nu are ?nimic sfint?, dar asta-i farmecul, miza personajului. Nu ii putem contesta verva de zile mari, eleganta si inteligenta argumentelor, intotdeauna avizata , spiritul critic nonconformist si liber intr-o lume literara a elogiilor si a executiilor conformiste.? (Paul Cernat)

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Secta ginditorilor de estrada
Cartea Secta ginditorilor de estrada in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Secta ginditorilor de estrada - Dan Petrescu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Nu Sunt Guru - Michael Haulica Urmatoarea carte recomandata din categoria Publicistica / Interviuri
Michael Haulica
18,00 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Publicistica / InterviuriCarti recomandate din categoria Publicistica / Interviuri