Scrum de secol. O suta una de povesti suprapuse

Scrum de secol. O suta una de povesti suprapuse - Adrian Cioroianu
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roScrum de secol. O suta una de povesti suprapuse
  • Autor: Adrian Cioroianu
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Eseistica
  • Categoria: Eseuri
  • ISBN: 973-8120-47-0
  • An aparitie: 2001
  • Numar de pagini: 232
  • Format carte: 13 x 20 cm, brosat
Comanda acum "Scrum de secol. O suta una de povesti suprapuse - Adrian Cioroianu" de pe libraria ishop la pretul de 15,20 lei
Descriere carte:
Andrei Plesu : Unul din semnele batranetii este, se stie, obnubilarea crescanda fata de discursul tinerilor. Asa stand lucrurile, trebuie sa spun ca Adrian Cioroianu ma face sa ma simt tanar. In ciuda diferentei de varsta, percepe exact mizeria aluvionara a generatiei mele si ma ajuta sa percep, la randul meu, unghiul de vedere al congenerilor sai, mai liberi fata de trecut decat mine. E bine plasat pentru a fi simultan un martor al regimului comunist si un critic nepatimas al lui. Avem nevoie de aceasta "tranzitie" istorica, de categoria acelora pe care Cioroianu ii numeste "nici prea tineri, nici prea batrani copii ai crizei. (...) Adrian Cioroianu a venit la Dilema dupa plecarea mea (...). Prin urmare, nu l-am cunoscut pe autorul volumului de fata decat tarziu, citindu-l, televazandu-l, auzind una sau alta din gura targului. Mai toata lumea ii recunoaste calitatile, chiar daca se percep, uneori, si traditionalele mormaieli autohtone, vigilente ori de cate ori cineva iese din rand. Tanarul istoric furnizeaza suficiente motive de iritare: e harnic, se bucura deja de o anumita notorietate, e prezent cu aplomb pe scena publica, e un bun administrator al carierei proprii si, in plus, arata bine. E citit, fara sa alunece in razgaiala livresca, e spontan, suculent, prompt in replica, dar niciodata grosolan sau resentimentar. Calmul social si stilistic e una din marile lui virtuti. L-am vazut rezistand tenace si tonic dinaintea unor interlocutori irespirabili. Cititi, spre ilustrare, textul despre Sorin Mitu, scris, dupa marturisirea autorului, "la nervi". E civilizat pana la centima. Paginile care urmeaza sunt o foarte potrivita combinatie de realism si imaginatie. Accidentul trait se impaca perfect cu excursul bibliografic, imediatul se desfasoara pe un fundal de reflexivitate rezonabila, spiritul de observatie lasa mereu loc surprizelor asociative, umorului, divagatiei destinse. Neasteptate la un istoric (predestinat, in principiu, sa cultive compozitia epopeica si fraza cat pagina), sunt optiunea pentru genul scurt, seductia titlurilor, lipsa, foarte igienica, a oricarui patos. Cititorul va avea parte de cateva piese de virtuozitate: Guma za zvakanje , Ei fac sifon din toata Cola lumii , Actrita si salbaticii , Kent cu K de la Kosovo , Omul care a salvat socialismul (si nu stie) etc.

Adrian Cioroianu s-a nascut la Craiova in 1967. M.A. in Istorie la Universitatea din Bucuresti si la Universitatea Laval din Quebec, Canada. In prezent, lector universitar la Facultatea de Istorie din Bucuresti, unde sustine cursurile de Sovietizare a Romaniei si Intelectuali si societate in Romania postbelica. Redactor al revistelor Dilema si Sfera politicii. Coautor (alaturi de Stelian Brezeanu, Mihai Retegan s.a.) al Manualului de Istorie pentru clasa a XII-a , Ed. RAO, Bucuresti, 1999, 2000. Coautor (alaturi de Lucian Boia si Tom Sandqvist) al volumului Archive of Pain / Arhiva Durerii (o introducere in istoria comunismului romanesc), editie bilingva engleza?romana, Ed. Pionier Press, Stockholm, 2000.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Scrum de secol. O suta una de povesti suprapuse
Cartea Scrum de secol. O suta una de povesti suprapuse in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Scrum de secol. O suta una de povesti suprapuse - Adrian Cioroianu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Eseuri - Marcel  Proust Urmatoarea carte recomandata din categoria Eseuri
Marcel Proust
39,99 lei
Cele sapte pacate capitale - Fernando Savater Urmatoarea carte recomandata din categoria Eseuri
Fernando Savater
18,99 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
EseuriCarti recomandate din categoria Eseuri