Romania in jocul Marilor Puteri (1939-1940) editia a doua

Romania in jocul Marilor Puteri (1939-1940) editia a doua - Corneliu Mihail Lungu, Ioana Alexandra Negreanu
Pret: 22,80 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roRomania in jocul Marilor Puteri (1939-1940) editia a doua
Comanda acum "Romania in jocul Marilor Puteri (1939-1940) editia a doua - Corneliu Mihail Lungu, Ioana Alexandra Negreanu" de pe libraria ishop la pretul de 22,80 lei
Descriere carte:
La peste 55 de ani de la incheierea conflictului mondial evaluarile echilibrate incep sa ocupe primul plan, chiar daca implicari emotionale si sentimentale se regasesc periodic. Cercetarea arhivelor - acum deschise pentru etapa pina spre finele anilor 1960 - si publicarea documentelor ramin prioritare. Prezentul volum, datorat stradaniilor colegilor Corneliu Mihail Lungu si Ioana Alexandra Negreanu, cuprinde 194 documente, aproape toate inedite, din intervalul iunie 1938 - octombrie 1941 . Ele sint centrate pe evolutiile din 1940 care au dus la cunoscutele pierderi teritoriale. Volumul aduce informatii noi, de un cert interes ( Dinu C. Giurescu, 15 august 2000 ).

In volumul de fata, drept argumente, au fost aduse izvoare de prima importanta aflate in fonduri de documente pastrate la Arhivele Nationale, in Arhiva Ministerului Afacerilor Externe si a Ministerului Apararii Nationale.
O prima categorie de surse utilizate si care ocupa un loc insemnat in economia volumului, o constituie documentele diplomatice . In cadrul acestora ponderea revine corespondentei de specialitate reprezentata prin telegramele cifrate , scrisorile , notele , informarile si rapoartele inaintate de ambasadori, sefi de legatii, diversi diplomati romani sau straini acreditati pe linga ambasadele din diferite capitale europene. O alta categorie de documente o reprezinta informarile si rapoartele provenite din arhivele militare, surse care, prin natura informatiilor si veridicitatea datelor aduc noi elemente in dezbatere si pun intr-o alta lumina imaginea adevarului istoric.
O mentiune speciala, sau mai exact spus, o lamurire, s-ar impune pentru a explica deschiderea volumului - axat pe anii externi 1939-1940 - cu un document emis in decembrie 1938. Documentul in cauza este un MEMORANDUM inaintat regelui Carol al II-lea de catre Iuliu Maniu si un grup de fosti ministrii si parlamentari romani. Valoarea lui consta in faprul ca atragea atentia nu numai suveranului, ci intregii opinii publice interne si externe, in ceea ce priveste pericolul ce plana asupra Transilvaniei si granitelor firesti ale tarii. Din pacate, evenimentele ce nu au intirziat sa urmeze un curs nefiresc, aveau sa confirme temerile si pericolele semnalate prin acel Memorandum ( Corneliu Mihail Lungu, 30 august 2000 ).

1938 decembrie 15 . Memorandumul inaintat regelui Carol al II-lea de Iuliu Maniu si un grup de fosti ministrii si parlamentari privind respectarea drepturilor romanilor din Transilvania si hotarirea acestora de a apara granitele tarii, asa cum au fost stabilite prin tratatele de pace.

Memorandumul romanilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crisana, Satu-Mare, Maramures)

prezentat

M.S. REGELE CAROL II

(...) Sire,
Acum, cind in viata internationala se produc evenimente de extrema importanta si cind altele mai grave se pot prevedea, starea de conflict dintre Coroana si Natiune nu poate fi mentinuta.
Incredintam pe Majestatea voastra de sentimentele noastre de neclintit devotament fata de Tron si Dinastie si de intreg spiritul nostru de jertfa pentru mentinerea unitatii statului nostru.
Cu deplina incredere fata de intelepciunea Majestatii voastre, va rugam respectuos sa binevoiti a da o dezlegare dreapta crizei in care se afla tara. (...).

La realizarea cartii au mai colaborat: Octavian Dascal, Diana Constantinescu, Dana Georgescu, Emanuela Siteanu, Ioan Suciu. Traducerile in limba engleza ( Introducerea , Sumarul si Lista de documente ) au fost realizate de Corina Necula si Mihaela Tanasescu.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Romania in jocul Marilor Puteri (1939-1940) editia a doua
Cartea Romania in jocul Marilor Puteri (1939-1940) editia a doua in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Romania in jocul Marilor Puteri (1939-1940) editia a doua - Corneliu Mihail Lungu, Ioana Alexandra Negreanu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu - Dorin Dobrincu, Mihai Stamatescu, Raluca Grosescu, Liviu Plesa, Sorin Andreescu, Andrei Muraru Urmatoarea carte recomandata din categoria Istoria romanilor
Dorin Dobrincu, Mihai Stamatescu, Ral...
28,45 lei
Romania si razboiul balcanic - Lev Trotki Urmatoarea carte recomandata din categoria Istoria romanilor
Lev Trotki
6,56 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Istoria romanilorCarti recomandate din categoria Istoria romanilor