Regimul, Partidele Si Sistemul Politic Din Romania

Regimul, Partidele Si Sistemul Politic Din Romania - Cristian Preda, Sorina Soare
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roRegimul, Partidele Si Sistemul Politic Din Romania
Comanda acum "Regimul, Partidele Si Sistemul Politic Din Romania - Cristian Preda, Sorina Soare" de pe libraria ishop la pretul de 28,40 lei
Descriere carte:
Ceea ce a adus nou postcomunismul in istoria noastra politica este raportul dintre alegeri si guvernare. Intr-adevar, sistemul politic romanesc dintre cele doua razboaie a fost marcat de crearea a ceea ce Matei Dogan numea ?Parlamentele guvernamentale", intrucat toate alegerile se tineau dupa numirea de catre Rege a unui nou prim-ministru; o data desemnat, acesta castiga scrutinul, oferindu-si o Adunare docila. Romanii au trebuit sa astepte... comunismul, cu alegerile sale non-concurentiale, pentru ca aceasta logica sa fie inversata in chip formal si pentru a vedea investirea unei noi echipe guvernamentale dupa si nu inaintea scrutinului. In regimul comunist, legislativul ramane insa foarte slab, nefiind reunit, in cele doua sesiuni anuale, mai mult de doua-trei zile, atat cat era necesar pentru a valida deciziile partidului unic.

Dupa 1989, sistemul politic romanesc mentine formarea guvernului dupa reunirea noului Parlament si - fapt inedit in istoria noastra politica - trei guverne sunt rasturnate la urne. Intr-adevar, incepand de la scrutinul din 1996, votul cetateanului devine, cum ar fi spus Machiavelli, o ?realitate efectiva", intrucat organizatorii alegerilor sunt trimisi de fiecare data in opozitie. Volumul de fata explica aceasta noua relatie dintre alegeri si guvernare pornind de la interactiunea partidelor in cadrul constitutional oferit de regim.

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Regimul, Partidele Si Sistemul Politic Din Romania
Cartea Regimul, Partidele Si Sistemul Politic Din Romania in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Regimul, Partidele Si Sistemul Politic Din Romania - Cristian Preda, Sorina Soare" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Mitul democratiei - Lucian Boia Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Lucian Boia
16,20 lei
America la rascruce - Francis Fukuyama Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Francis Fukuyama
15,58 lei
Cunosterea inutila - Jean-Francois Revel Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Jean-Francois Revel
35,10 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
PoliticaCarti recomandate din categoria Politica