Prabusirea Casei Usher

Prabusirea Casei Usher - Edgar-Allan Poe
Pret: 27,00 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roPrabusirea Casei Usher
Comanda acum "Prabusirea Casei Usher - Edgar-Allan Poe" de pe libraria ishop la pretul de 27,00 lei
Descriere carte:
Prabusirea Casei Usher este povestea unei existente tragice, gasita dincolo de granitele normalitatii, surprinsa intr-o ciudata si trista insingurare, supusa alienatiei. O opera fantastica, daca nu fantasmagorica. Ai grija ... de tine, ascultatorule, nu o asculta seara tarziu, pentru ca toata noaptea nu vei mai inchide un ochi... " ( George Motoi )

"Inegalabila prin atmosfera castelana decadent-lugubra, prin sugestia subteranului, a claustrarii si damnarii, prin misterul maladiv al celor doi gemeni spectrali, dar si prin eleganta intunecata a limbajului - nu ascultati acest audiobook noaptea! -, capodopera lui E.A. Poe a inspirat, printre altele, cea mai misterioasa proza din literatura romana. Frumusetea stilistica a inclasabilului text AVeghea lui Roderick UsherA scris de poetul Ion Barbu, fan declarat al lui E.A. Poe, este egalata doar de perfectul ei ermetism."( Marius Chivu )

Prabusirea Casei Usher este una dintre cele mai ecranizate bucati literare - in orice caz cea care a tentat cel mai mult cineastii - dintre toate povestirile lui Poe... Exista cel putin o duzina de ecranizari, cea mai impresionanta ramanand cea mai veche (din 1928), cea a francezului Jean Epstein, scenarizata de regizor impreuna cu Luis Bunuel si filmata de un operator pe nume Georges Lucas (!). Cinefilii romani au putut-o (re)vedea in 2008, la Festivalul Transilvania, intr-o proiectie in aer liber cu acompaniamentul live al ansamblului Einuiea (filmul fiind, desigur, mut). La drept vorbind, atmosfera povestirii se preteaza cel mai bine unei versiuni mut-expresioniste, alb-negru, cu putinele dialoguri ilustrate prin inserturi. In acelasi an (unul extrem de fertil pentru capodopere, atunci realizandu-se cateva titluri care au marcat o data in istoria cinematografului - cum ar fi Vantul lui Sjostrom, Patimile Ioanei d'Arc al lui Dreyer si Cainele andaluz al lui Bunuel si Dali), americanii Watson & Webber incercau o versiune la fel de expresionista, dar scurta, fara inserturi si plasata in anii "20, ce poate fi vazuta pe YouTube.
In 1949 un regizor uitat (a facut doar trei filme), britanic cu nume rusesc (Ivan Barnett), a realizat - se pare - cea mai fidela adaptare a povestirii lui Poe (pe care a si produs-o).
Americanul Roger Corman avea sa inceapa - la randul sau - mai multe ecranizari dupa texte de Poe, printre care aceasta (prima, din 1960), cu inegalabilul Vincent Price in rolul lui Roderick Usher.

Filmul (in culori) a fost un succes de public si de critica, relansand - practic - carierele amandurora si consacrandu-l pe Corman ca un maestru absolut al filmului de groaza.
Intre mai multe versiuni pentru televiziune si altele pentru marele ecran (cea mai recenta datand din 2008) se detaseaza singura animatie de pana acum, datorata marelui cineast ceh Jan Svankmajer. Dateaza din 1980, dureaza numai 15 minute si este rodul intalnirii pe masa de disectie numita ecran a imaginatiei gotice a lui Poe si a celei suprarealiste a lui Svankmajer." ( Alex. Leo Serban )

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Prabusirea Casei Usher
Cartea Prabusirea Casei Usher in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Prabusirea Casei Usher - Edgar-Allan Poe" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Gastronomice, vol. 2 - Teodoreanu Pastorel Urmatoarea carte recomandata din categoria Audiobooks
Teodoreanu Pastorel
21,15 lei
Bazar bizar - Radu Paraschivescu Urmatoarea carte recomandata din categoria Audiobooks
Radu Paraschivescu
22,50 lei
Apel catre lichele (audiobook) - Liiceanu Gabriel Urmatoarea carte recomandata din categoria Audiobooks
Liiceanu Gabriel
21,15 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
AudiobooksCarti recomandate din categoria Audiobooks