Pe mine mie reda-ma - Contributii istorico-literare pana la 1939 (vol. V)

Pe mine mie reda-ma - Contributii istorico-literare pana la 1939 (vol. V) - Simion Eugen
Pret: 17,00 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roPe mine mie reda-ma - Contributii istorico-literare pana la 1939 (vol. V)
Comanda acum "Pe mine mie reda-ma - Contributii istorico-literare pana la 1939 (vol. V) - Simion Eugen" de pe libraria ishop la pretul de 17,00 lei
Descriere carte:
Tanara generatie romana se afla astazi sub influenta operei poetice a lui Eminescu. Se cuvine, dar, sa ne dam seama de partea caracteristica a acestei opere si sa incercam totdeodata a fixa individualitatea omului care a personificat in sine cu atata stralucire ultima faza a poeziei romane din zilele noastre. Pe la mijlocul secolului in care traim, predomina in limba si literatura romana o tendinta semierudita de latinizare, pornita dintr-o legitima revendicare nationala, dar care aducea cu sine pericolul unei instrainari intre popor si clasele lui culte. De la 1860 incoace dateaza indreptarea, ea incepe cu Vasile Alecsandri, care stie sa destepte gustul pentru poezia populara, se continua si se indeplineste prin cercetarea si intelegerea conditiilor sub care se dezvolta limba si scrierea unui popor. Fiind astfel castigata o temelie fireasca, cea dintai treapta de inaltare a literaturii nationale, in legatura stransa cu toata aspirarea generatiei noastre spre cultura occidentala, trebuia neaparat sa raspunda la doua cerinte: sa arate intai in cuprinsul ei o parte din cugetarile si simtirile care agita deopotriva toata inteligenta europeana in arta, in stiinta, in filosofie, sa aiba, al doilea, in forma ei o limba adaptata fara sila la exprimarea credincioasa a acestei amplificari. Amandoua conditiile le realizeaza poezia lui Eminescu in limitele in care le poate realiza o poezie lirica, de aceea Eminescu face epoca in miscarea noastra literara. Abisul inseamna originar atat locul foarte adanc, cat si locul prapastios, care intra - daca ne mutam pe campul mai abstract al metafizicii - intr-o zona a incertului si inconsistentului. O chemare a abisului inalta sau condamna la cadere, infiinteaza sau desfiinteaza. in raport cu Eminescu (cu opera si personalitatea sa) demersul exegetic devine o intreprindere abisala, exegetul transformandu-se intr-un animal abisal care trebuie sa se adapteze conditiilor specifice acestei zone (care in cauza marilor depaseste adancimea de 2000 de metri). Adaptabilitatea la adancimile reale si cele prapastiose ale creatiei eminesciene este problema existentiala a eminescologiei, o problema de constiinta si de probitate profesionala. Nu cu orice mijloace poti sa te apropii de universul lui, ci cu mijloacele ce ti le pune el la indemana (or, cum ai putea sa intri in posesia unor mijloace straine?). Sansa se micsoreaza si din cauza faptului ca el e un univers deschis si totodata inchis, relevandu-se si ascunzandu-se dupa principiul metafizic blagian al ascunsului-aratatului-mai-ascunsului. Prin tot ce are mai valoros eminescologia romanesca in stabilirea celor trei dimensiuni ale personalitatii poetului (productivitate, reprezentativitate, interpretativate), demonstreza ca este la inaltimea modelului, depasind capcanele zonei "abisale".

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Pe mine mie reda-ma - Contributii istorico-literare pana la 1939 (vol. V)
Cartea Pe mine mie reda-ma - Contributii istorico-literare pana la 1939 (vol. V) in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Pe mine mie reda-ma - Contributii istorico-literare pana la 1939 (vol. V) - Simion Eugen" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Dictionarul personajelor lui Dostoievski - Valeriu Cristea Urmatoarea carte recomandata din categoria Critica Literara
Valeriu Cristea
65,55 lei
Labirintul exilului - Aura Christi Urmatoarea carte recomandata din categoria Critica Literara
Aura Christi
22,80 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Critica LiteraraCarti recomandate din categoria Critica Literara