Opere italiene VII. Lumanararul

Opere italiene VII. Lumanararul - Giordano Bruno
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roOpere italiene VII. Lumanararul
Comanda acum "Opere italiene VII. Lumanararul - Giordano Bruno" de pe libraria ishop la pretul de 31,50 lei
Descriere carte:
Odata cu arderea pe rug a lui Giordano Bruno, in anul 1600, in istorie se stinge acea epoca a gandirii in care cunoasterea era inseparabila de eros si magie, in locul ei instaurandu-se epoca stiintelor exacte si a tehnologiei ... moderne.h Forta si originalitatea ultimului mare filozof al Renasterii italiene se regasesc din plin in stilul operei sale, si in special in mustoasele si provocatoarele sale dialoguri filozofice, considerate o culme a ingeniozitatii verbale si o piatra de incercare pentru traducatori. Editia de fata ofera pentru prima data cititorului roman seria completa a operei italiene a lui Bruno, alcatuita din sase dialoguri, impartite de traditia exegetica in dialoguri cosmologice: Cina din miercurea cenusii , Despre cauza, principiu si unu , Despre infinit, univers si lumi , si dialoguri morale: Alungarea bestiei triumfatoare , Cabala calului Pegas , Despre eroicele avanturi , carora li se adauga piesa de teatru Lumanararul .

Giordano Bruno (1548-1600), filozof, cosmolog si matematician italian care a sustinut heliocentrismul lui Copernic, dar a mers mai departe, afirmand ca universul este infinit si populat cu multe "lumi" asemanatoare sistemului solar. In 1672 este uns preot al Ordinului Dominican, la Neapole, unde studiase. Amenintat cu un proces de erezie din cauza vederilor sale de la bun inceput neortodoxe, in 1576 fuge la Roma si de aici la Geneva, unde imbratiseaza Calvinismul. Scenariul se repeta: este arestat, excomunicat, reabilitat dupa ce retracteaza, si lasat sa plece in Franta. La Paris (1581) gaseste un mediu propice si un post de profesor, sub protectia regelui Henric al III-lea. Nepotolit, pleaca la Londra, apoi la Oxford, unde se lanseaza in polemici aprinse cu savantii englezi. In aceasta perioada incepe sa scrie "dialogurile" - in care isi va expune sistematic filozofia - sase la numar, trei cosmologice si trei morale: Cena de le ceneri , De la causa, principio e Uno , De l'infinito universo e mondi , Spaccio de la Bestia trionfante , Cabala del cavallo Pegaseo si De gli eroici furori . In 1586 se intoarce la Paris, intra in conflict cu autoritatile bisericesti si fuge inca o data, acum in Germania, unde rataceste dintr-un oras in altul si, in 1590, se opreste la Frankfurt. Un an mai tarziu are proasta inspiratie sa accepte invitatia unui mecena venetian si revine in Italia. Chiar amfitrionul sau il va denunta Inchizitiei, in mai 1592. Este arestat si judecat la Venetia, cu destula blandete, apoi trimis la Roma si inchis in palatul Sant' Ufizzio, unde va fi anchetat fara ragaz in urmatorii sapte ani. Refuza sa abjure si este ars pe rug in februarie 1600.

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Opere italiene VII. Lumanararul
Cartea Opere italiene VII. Lumanararul in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Opere italiene VII. Lumanararul - Giordano Bruno" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Furtuna - William Shakespeare Urmatoarea carte recomandata din categoria Literatura clasica
William Shakespeare
13,30 lei
Craii De Curtea-veche - Caragiale Mateiu I. Urmatoarea carte recomandata din categoria Literatura clasica
Caragiale Mateiu I.
12,00 lei
Inainte ca racul - Umberto Eco Urmatoarea carte recomandata din categoria Literatura clasica
Umberto Eco
56,99 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Literatura clasicaCarti recomandate din categoria Literatura clasica