Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura

Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura - Andrei Oisteanu
Pret: 40,80 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roNarcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura
Comanda acum "Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura - Andrei Oisteanu" de pe libraria ishop la pretul de 40,80 lei
Descriere carte:
Un amplu studiu, deopotriva de antropologie culturala si de istorie a mentalitatilor, primul de o asemenea anvergura intreprins pe terenul culturii romane, unde tematica folosirii narcoticelor, un tabu pina in 1990, continua sa fie abordata in genere cu rezerve si documentarea intimpina serioase dificultati. Narcotice in cultura romana este o carte curajoasa care va modifica probabil configuratia citorva capitole din istoria literaturii romane.

„Initial, am cercetat marturii istorice, etnologice si istorico-religioase referitoare la utilizarea in scopuri magico-rituale a plantelor psihotrope in spatiul carpato-dunarean din Antichitate pina in epoca premoderna In ultimii ani, am extins cercetarea asupra modului in care, in epoca moderna si contemporana, s-au raportat la diferite narcotice si halucinogene unii scriitori, artisti si intelectuali romani de la romancieri ale caror personaje isi administreaza substante stupefiante, pina la scriitori care isi analizeaza propriile experiente narcotice; de la poeti care si-au administrat narcotice pentru hranirea imaginatiei si fortarea creativitatii, pina la cei care le-au utilizat in cautarea "paradisurilor artificiale"; de la cercetatori care au studiat folosirea remediilor psihotrope in Orient, pina la scriitori care s-au sinucis folosind opiacee; de la savanti care au experimentat efectele substantelor psihedelice, pina la istorici ai religiilor care au studiat utilizarea plantelor psihotrope in cadrul manifestarilor religioase si magico-rituale...” (Andrei Oisteanu)

Cuprins: Fumigatii de canabis si alte plante halucinogene. De la Herodot la Strabon „Prajitura mortilor”. Narcotice pentru lumea de dincolo Dimitrie Cantemir: „Suc de mac si alte stupefiante” Boale si leacuri de’amor Al. Odobescu: Supradoza de morfina Mateiu Caragiale: Opium si canabis la Curtea-Veche Ion Barbu: Eterul cotidian si cocaina saptaminala Emil Botta: „Lectia de opium” Eliade in India: Opium si canabis Experimentele savantilor: Betia mescalinica Emil Cioran: „Calmante sa-mi domolesc indignarea” Eugne Ionesco: „Injectii sa dea la cap spaimei” Culianu: Manipularea viselor prin stupefiante Mircea Cartarescu in zodia macului Bucurenci, Vakulovski & Co.: „Existentialism narcotic”

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura
Cartea Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura - Andrei Oisteanu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Critica LiteraraCarti recomandate din categoria Critica Literara