Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca

Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca - Alin Rus
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roMineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca
  • Autor: Alin Rus
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Istoria timpului prezent
  • Categoria: Politica
  • ISBN: 978-973-669-361-8
  • An aparitie: 2007
  • Numar de pagini: 640
  • Format carte: 13 x 20 cm
Comanda acum "Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca - Alin Rus" de pe libraria ishop la pretul de 33,25 lei
Descriere carte:
Cartea de fata este rodul unui imens volum de munca dar si al unui pariu de o indrazneala iesita din comun. Se cuvine sa evidentiem intai curajul, fiindca in paginile ei autorul propune cititorilor romani un exercitiu psiho-afectiv si intelectual aproape imposibil: intelegerea mineriadelor.
Tanarul si aproape necunoscutul Alin Rus porneste de la cunoasterea temeinica a vietii in Valea Jiului, de la intervievarea a peste o suta de mineri, participanti directi sau indirecti la una sau mai multe din cele sase incursiuni ale minerilor in capitala, studierea cu acribie a presei locale si isi completeaza informatia cu aceea continuta in carti, articole de ziar, comunicari stiintifice, filme si fotografii.
Exercitiu de exorcizare, tentativa terapeutica de eliberare de obsesia celei mai violente traume suferita de societatea romaneasca postcomunista, cartea este totodata prima cercetare ?de teren? cu mijloacele antropologului si ale sociologului si sinteza a imensului material dedicat celor mai dramatice convulsii sociale care au marcat societatea romaneasca dupa 1989. Doina Jela ALIN RUS este nascut la 20 decembrie 1973 in orasul minier din Valea Jiului, Vulcan. Urmeaza liceul industrial in aceeasi localitate pe care il absolva in 1992. In acelasi an se angajeaza la E.M. (Exploatarea Miniera) Paroseni unde lucreaza timp de doi ani ca electrician subteran. Dupa ce-si termina stagiul militar devine student al Facultatii de Istorie si Filozofie, sectia Filozofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, pe care o absolva in iunie 1999. Intre 1999 si 2001 este profesor de Stiinte Socio-Umane la Liceul Aurel Vlaicu din Arad. Concomitent va face un masterat in Antropologie Culturala si Etnologie Europeana din cadrul Facultatii de Studii Europene, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, pe care il va absolvi in 2001 cu dizertatia ?Valea Jiului ? o capcana istorica? (Premiul II la concursul ?George Valsan? organizat de Institutul de Antropologie Cluj-Napoca). Dupa masterat va continua munca sa de cercetare in Valea Jiului, unde revine ca profesor de Stiinte Socio-Umane la Liceul Mihai Viteazul din Vulcan. In anul 2002 lucreaza cu profesorul american de antropologie de la Connecticut State University, David A. Kideckel. Vor filma impreuna mai bine de 20 de ore de interviuri si imagini in Valea Jiului, in urma carora va rezulta filmul Zilele minerilor: Viata si moartea culturii mineresti in Valea Jiului a carei premiera a avut loc in anul 2003, in Connecticut, SUA. In 2003 ii apare cartea Valea Jiului, o capcana istorica , un studiu de antropologie culturala, rodul muncii de trei ani in aceasta zona miniera. In paralel, realizeaza impreuna cu Monica Heintz, in Republica Moldova, un film despre Identitate, Politica si Nationalism, intitulat Tara de aici, tara de dincolo . In acelasi an finalizeaza un alt film antropologic Omul care a vrut sa cumpere colonia , o fresca a vietii sociale din cartierele de tip colonii din Valea Jiului.
Dupa 2003, Alin Rus publica diverse articole pe teme de antropologie, folclor si sociologie rurala dar si studii interdisciplinare avand la baza istoria orala, in diverse reviste din tara si strainatate. Trece al doilea masterat, in cadrul Facultatii de Stiinte Politice si Administrative de la Cluj-Napoca, sub coordonarea Ruxandrei Cesereanu si a altor profesori. Astfel, a publicat articole in diverse volume colective coordonate de Ruxandra Cesereanu, precum: Made in Romania: Mahala si argou in Romania Post-comunista , Romania inghesuita, cutii de chibrituri, borcane, conserve si Tara noastra, stereotipii si prejudecati . De asemenea, a mai publicat articole in revistele: European Countryside Journal , Caietele Echinox , Tribuna , Viata , Revista de Etnografie , Antropologie si Folclor etc.
In prezent este doctorand al Facultatii de Studii Europene din Cluj-Napoca, Universitatea Babes-Bolyai cu o teza despre Valea Jiului, intitulata Mentalitati si comportamente culturale in spatiul Vaii Jiului .




Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca
Cartea Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Mineriadele. Intre manipulare politica si solidaritate muncitoreasca - Alin Rus" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Introducere in filosofia politica - Adrian Miroiu Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Adrian Miroiu
25,60 lei
Indrazneala de a spera - Barack Obama Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Barack Obama
37,99 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
PoliticaCarti recomandate din categoria Politica