Lumea de miine

Lumea de miine - Ion Biberi
Pret: 13,30 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roLumea de miine
  • Autor: Ion Biberi
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Interviuri
  • Categoria: Diverse
  • ISBN: 973-8120-80-2
  • An aparitie: 2001
  • Numar de pagini: 304
  • Format carte: 13 x 20 cm, brosat
Comanda acum "Lumea de miine - Ion Biberi" de pe libraria ishop la pretul de 13,30 lei
Descriere carte:
Lumea de miine , aflata astazi la cea de-a doua editie, poarta cititorul intr-un peisaj care acum este foarte clar, dar care era inaccesibil vederii si intelegerii contemporanilor din 1945: disparitia societatii romanesti interbelice si instaurarea dictaturii comuniste, pe fondul luptei acerbe pentru primatul ideologic, cultural si mass-media. In acei ani tulburi, Ion Biberi culegea previziunile a 22 de romani reprezentativi, care, desi asociati mai ales stangii intelectuale, ofera o varietate de opinii, sperante si caractere dincolo de criteriul politic. Autorul intuieste corect ca despre viitor nu pot vorbi decat oameni care au deja un trecut: George Enescu, retras in visul si fantezia din care-si trage muzica, Mihail Sadoveanu, al carui viitor politic nu era inca banuit in 1945, Tudor Arghezi, scepticul ce parea a nu intelege sensul acestei lumi de maine, pe care mai tarziu avea sa o laude, George Calinescu, aflat la ora unei indiferente vibrante, P. P. Negulescu, matur si muncit de problema libertatii umane, Lucretiu Patrascanu, la ora interviului inca un om de viitor, sau tanarul pe atunci Geo Dumitrescu care avea curajul sa vorbeasca in numele unei generatii. Morala cartii lui Biberi vine tocmai din esecul de previziune din 1945, esec care insa nu vindeca aceasta sete de anticipare. Omul nu invata din propria lui istorie, fiecare generatie luand procesul formarii de la inceput. Lumea de miine este astfel un proces de vesnica devenire in care istoria nu se poate prevedea.
Sa reflectam la ce spune istoricul Adrian Cioroianu in prefata: "Daca vreodata comunismul a avut un viitor in Romania, aceasta s-a intamplat in cartea lui Biberi."

Ion Biberi , n. 21 iulie 1904, Turnu Severin - m. 27 septembrie, Bucuresti. Prozator, eseist, critic literar. Facultatea de Medicina si Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti. Doctor in medicina chirurgicala, medic primar psihiatru. Debuteaza in literatura cu proze scurte, foarte apreciate de Tudor Arghezi, in prima serie a revistei Bilete de papagal, colaboreaza la reviste literare precum Revista Romana, Kalende, Ramuri, tinand cronica ideilor la Viata Romaneasca si a cartii franceze la Revista Fundatiilor. Romancier modernist (Proces, 1935), nuvelist (Oameni in ceata, 1937), este interesat de motivatia psihica a experientelor umane, de explorarea zonelor abisale ale subconstientului, angoasa, dar mai ales alienarea individului tensionand spatiul epic. Imaginea romanelor sale, psihologica, dar si estetica, de notatie joyciana apropiindu-ne de Gide, Musil, Proust, ramane in istoria literara, convingatoare si originala prin acuitatea observatiei lucide, imbogatind profilul romanului nostru modern. Dezvoltata pe spatii culturale vaste, de la clasicism si romantism, trecand prin simbolism, suprarealism, pana la existentialism si literatura absurdului, si in geografii diverse (franceza, germana, anglo-saxona), eseistica sa se distinge mai des prin caracterul interdisciplinar, Ion Biberi fiind autorul unei premise de sistem axiologic ce solicita abordarea operei din perspectiva multidimensionala, incepand cu complexitatea biotipologica, profilul caracterologic, devenirea personalitatii autorului in timp si sfarsind cu integrarea operelor sale in sistemul valorilor nationale si universale. Premiul Fundatiilor Regale pentru eseu (1936), Premiul Societatii Scriitorilor Romani (1938), Premiul special al Uniunii Scriitorilor (1979). Opera: Proces (1935), Thanatos (1936), Etudes sur la litterature roumaine contemporaine , Paris (1937), Oameni in ceata (1937), Cercuri in apa (1939), Critica literara si "noua structura" (1939), Bruegel, ciudatul (1940), Individualitate si destin, I?II (1945), Lev N. Tolstoi (1947), Tudor Vianu (1966), Pieter Bruegel cel Batrin (1947), Poezia, mod de existenta (1968), Oameni in ceata. Proces (1969), Arta suprarealista, Privire critica (1973), Essai sur la condition humaine (1973), Eros (1974), Eseuri literare, filosofice si artistice (1982), Destinul Aisei (1983), Luminile capricornului (1983), Ultimele eseuri (1985).


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Lumea de miine
Cartea Lumea de miine in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Lumea de miine - Ion Biberi" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Sarutul de foc - Pavel Corut Urmatoarea carte recomandata din categoria Diverse
Pavel Corut
19,00 lei
Minunile anului 2000 - Emilio Salgari Urmatoarea carte recomandata din categoria Diverse
Emilio Salgari
6,17 lei
Comunele si Orasele Romaniei - Editie ingrijita de Mircea Preda Urmatoarea carte recomandata din categoria Diverse
Editie ingrijita de Mircea Preda
25,07 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
DiverseCarti recomandate din categoria Diverse