Istoria filosofiei. Vol. IV rationalistii. De la descartes la leibniz

Istoria filosofiei. Vol. IV rationalistii. De la descartes la leibniz - Frederick Copleston
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roIstoria filosofiei. Vol. IV rationalistii. De la descartes la leibniz
  • Autor: Frederick Copleston
  • Editura: All
  • Colectia: Copleston
  • Categoria: Filosofie
  • ISBN: 978-973-571-749-0
  • An aparitie: 2011
  • Numar de pagini: 360
  • Format carte: x 4 165 x 235
Comanda acum "Istoria filosofiei. Vol. IV rationalistii. De la descartes la leibniz - Frederick Copleston" de pe libraria ishop la pretul de 85,41 lei
Descriere carte:
Filosofia post-renascentista este asociata indeobste cu "triumful ratiunii", al metodicului si sistematicului care asigura certitudinea achizitiilor cognitive. Aceasta interpretare se sprijina pe observarea unei preocupari - evidenta in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea - pentru intemeierea cunoasterii de orice tip pe o baza incontestabila. Idealul de procedura este preluat din cea mai "sigura" stiinta, matematica, si aplicat tuturor celorlalte stiinte si, nu in ultimul rand, filosofiei. Austeritatea metodologiei justifica renuntarea la Traditie, la Autoritate sau Dogma, la ideea de postulat sau prejudecata venite din "afara" ratiunii si, in cele din urma, se renunta si la exigenta oricarei medieri, teologica sau metafizica, procesul cunoasterii. Filosofia se elaboreaza pe sine in laboratorul gandirii, izolata de orice circumstantialitate stanjenitoare, de orice contact impurificator cu pasiunile sufletului sau cu incoerentele vietii concrete (sociale, economice, politice) a oamenilor. Astfel "eliberata", filosofia reconsidera, de exemplu, intuitiile materialiste ale gandirii antice (tendinta ilustrata de monadologia lui Leibniz) si incearca edificarea unei etici pur rationale.
 
Insa filosofii tratati in acest volum fac vizibila, prin insesi sistemele lor, tocmai "limita" la care ajunge ratiunea in spectacolul, altfel fascinant, al libertatii gandirii. Ratiunea patrunde, aproape fara s-o stie, in zona speculativului si se trezeste in "pozitia" inconfortabila de a fi suspendata deasupra unui abis in care presimte, nelinistita, prezenta (sau absenta) lui Dumnezeu, un Dumnezeu care pare sa nu mai apartina religiei. Claritatea si distinctia enunturilor fondatoare (cum ar fi Cogito, ergo sum al lui Descartes sau bazele more geometrico ale filosofiei lui Spinoza) ori clarificarea "pe baze rationale" a unor probleme preluate din medievalitate (argumentul ontologic, natura substantei, a atributelor, a cauzalitatii etc.) garanteaza coerenta sistemului pe care il intemeiaza acesti filosofi, dar aduc ratiunea in zona paradoxalei intimitati si distante a gandirii care se gandeste pe sine gandind. Soliditatea edificiilor filosofice din aceasta perioada se sprijina, asadar, pe un alt fel de mit al intemeierii, iar legitimitatea deductiilor este asigurata, paradoxal, de fragilitatea eului care se descopera stapan pe sine.

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Istoria filosofiei. Vol. IV rationalistii. De la descartes la leibniz
Cartea Istoria filosofiei. Vol. IV rationalistii. De la descartes la leibniz in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Istoria filosofiei. Vol. IV rationalistii. De la descartes la leibniz - Frederick Copleston" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Antologia portretului - Cioran Emil Urmatoarea carte recomandata din categoria Filosofie
Cioran Emil
10,63 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
FilosofieCarti recomandate din categoria Filosofie