Inventarea Ruritaniei. Imperialismul imaginatiei

Inventarea Ruritaniei. Imperialismul imaginatiei - Vesna Goldsworthy
Pret: 20,90 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roInventarea Ruritaniei. Imperialismul imaginatiei
  • Autor: Vesna Goldsworthy
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Om * Idee * Societate
  • Categoria: Religie
  • ISBN: 973-8356-00-8
  • An aparitie: 2002
  • Numar de pagini: 266
  • Format carte: 16,5 x 23,5 cm, brosat
Comanda acum "Inventarea Ruritaniei. Imperialismul imaginatiei - Vesna Goldsworthy" de pe libraria ishop la pretul de 20,90 lei
Descriere carte:
Idei despre lumea noastra si istoria ei, despre lumea care a fost si este sau despre cea care ar fi putut fi. Pe firul acestor idei, omul - cel ce gandeste si cel despre care se gandeste, uneori in pace, niciodata impacat.

Inca din 1800, Balcanii - "Estul salbatic" al Europei - au constituit o adevarata mina de aur pentru literatura si industria divertismentului din Europa Occidentala si America. In acest proces al colonizarii imaginare, produsele Vestului - tari precum Transilvania lui Bram Stoker (din Dracula) si Ruritania lui Anthony Hope (din Prizonierul din Zenda) - au devenit nume de marca rentabile si au fost mai cunoscute decat corespondentele lor reale din Balcani. Studiul Vesnei Goldsworthy demonstreaza ca, pentru Balcani, imperialismul imaginatiei a avut consecinte insidioase si prea putin recunoscute. Tabuurile religioase, nationale si sexuale, proiectate frecvent asupra regiunii, influenteaza inca atitudinea si reactiile politice ale Occidentului. Goldsworthy descrie cadrul cultural al intalnirii Vestului cu Balcanii, de la Byron pana la corespondentii de razboi din anii ?90 ai secolului XX, punand alaturi pentru prima data, poezia si fictiunea - inclusiv genul popular si comedia, precum si filmele inspirate de acestea - apartinand unor autori ca Shelley si Tennyson, dar si unui G. B. Shaw, E. M. Forster (a carui piesa homoerotica "Inima Bosniei" nu a fost jucata niciodata), Graham Greene, Evelyn Waugh si Lawrence Durrell. Explicand de ce majoritatea celor mai importante opere inspirate de Balcani au fost scrise de femei, autoarea evidentiaza detalii pana acum necunoscute despre scriitoare precum Olivia Manning si Rebecca West.

Inspirata din surse apartinand Europei de Vest, dar si de Est, din scrisori, jurnale, interviuri si din experienta autoarei in Balcani, aceasta carte amuzanta si interesanta ofera o analiza incisiva si extrem de actuala a exploatarii sociale si politice. Examinand arhetipurile create de literatura si film si utilizate de media, cartea deschide noi perspective in domeniul studiilor culturale.

Vesna Goldsworthy a crescut in fosta Iugoslavie si si-a facut studiile acolo, apoi in Marea Britanie, obtinand doctoratul in literatura engleza la Universitatea din Londra. In prezent preda literatura engleza si teatru la Birkbeck College, Universitatea din Londra si la London Centre de la St. Lawrence University, New York. De asemenea, este producator la BBC World Service.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Inventarea Ruritaniei. Imperialismul imaginatiei
Cartea Inventarea Ruritaniei. Imperialismul imaginatiei in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Inventarea Ruritaniei. Imperialismul imaginatiei - Vesna Goldsworthy" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Spatiul Sacru - Augustin Ioan Urmatoarea carte recomandata din categoria Religie
Augustin Ioan
5,45 lei
Evanghelia dupa Matei - Rudolf Steiner Urmatoarea carte recomandata din categoria Religie
Rudolf Steiner
20,90 lei
SEPTUAGINTA 1. Geneza ? Exodul ? Leviticul ? Numerii ? Deuteronomul - Cristian Badilita (coordonator), Francisca Baltaceanu (coordonator), Monica Brosteanu (coordonator), Ioan-Florin Florescu (coordonator) Urmatoarea carte recomandata din categoria Religie
Cristian Badilita (coordonator), Fran...
61,70 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
ReligieCarti recomandate din categoria Religie