HOLOCAUST GUTENBERG

HOLOCAUST GUTENBERG - BUGA, Ion
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roHOLOCAUST GUTENBERG
  • Autor: BUGA, Ion
  • Editura: Paralela 45
  • Colectia: SAPIENTIA
  • Categoria: Filosofie
  • ISBN: 978-973-47-0436-1
  • An aparitie: 2008
  • Numar de pagini: 176
  • Format carte: 10 x18
Comanda acum "HOLOCAUST GUTENBERG - BUGA, Ion" de pe libraria ishop la pretul de 14,25 lei
Descriere carte:
Ion Buga (n. 1949) este preot, profesor si eseist, membru al Uniunii Scriitorilor. A publicat pana acum peste 20 de carti, dintre care o treime traduceri, restul sunt eseuri de spiritualitate, exegeze biblice si jurnale de idei. ?Jurnale metafizice?, ar fi termenul potrivit.
Cartea de fata, poate cea mai importanta din bibliografia autorului, nareaza odiseea Scrisului, adica a Faptului care-l scoate pe om din preistorie si-l plonjeaza in istorie. Cunoasterea ne scoate din rai, dar ne deschide Imparatia.
Titlul cartii asociaza frapant ?arderea de tot? cu ?scrisura?. Acest titlu s-a nascut dintr-un episod insolit, la Copsa Mica, unde se fabrica negru de fum pentru tipariri, si unde autorul a trait un esec trezitor. Dupa aceea, titlul s-a intarit ?prin cele mai impresionante si dureroase imagini ale bibliotecilor lumii in flacari?.
Scrisul este asociat cu mistuirea, dar si cu sfintirea; astfel ca limbile in care s-au scris texte revelate sunt limbi sacre: ebraica, sanskrita, greaca, latina. Puterea acestei carti este stilul. Fervoarea rostirii e maxima. Zicerile percutante fac de prisos ilustratiile. Cuvintele sunt smulse din fiinta si potenteaza fiinte. Autorul spune, de pilda, ca cerneala este ?vopseaua creierului uman?. Iar alfabetul este ?navodul de cuvant cu care-L pescuim pe Dumnezeu-cuvantul?.
Cartea lui Ion Buga incepe cu polisemia, intre pierzanie si salvare, a ?literei care ucide?; ea inainteaza prin tragismul istoriei si prin terapiile provizorii ale culturii. O scriere-rug: o scriere-ruga. Iar in subsidiar, o pledoarie sclipitoare pentru ispita buna a cetitului.
Vasile ANDRU

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre HOLOCAUST GUTENBERG
Cartea HOLOCAUST GUTENBERG in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "HOLOCAUST GUTENBERG - BUGA, Ion" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Impotriva identitatii - Leon Wieseltier Urmatoarea carte recomandata din categoria Filosofie
Leon Wieseltier
4,66 lei
Viata lui Don Quijote si Sancho - De Unamuno Miguel Urmatoarea carte recomandata din categoria Filosofie
De Unamuno Miguel
0,00 lei
Cartea amagirilor - Cioran Emil Urmatoarea carte recomandata din categoria Filosofie
Cioran Emil
19,80 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
FilosofieCarti recomandate din categoria Filosofie