Gheisele

Gheisele - Liza Dalby
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roGheisele
Comanda acum "Gheisele - Liza Dalby" de pe libraria ishop la pretul de 14,25 lei
Descriere carte:
?Cartea se adreseaza tuturor celor care manifesta o curiozitate fata de identitatea plina de semnificatii a gheiselor. In acelasi timp, este si o carte despre cultura japoneza, intrucat activitatea si simbolismul gheiselor nu pot fi intelese decat in contextul acestei culturi. Din acest motiv a fost necesar sa fac referire la traditiile japoneze, istoria Japoniei, sistemul legilativ, interactiunile sociale din aceasta tara, psihologia acestui popor, precum si la mediul profesional, relatiile dintre barbati si femei, credintele religioase, stilul vestimentar, obiceiurile gastronomice, muzica, estetica si constientizarea propriei identitati culturale ce caracterizeaza Japonia si pe locuitorii sai.? - Liza Dalby

Liza Dalby s-a nascut in 1950 si este antropolog american specializat in cultura japoneza.

A vizitat pentru prima data Japonia in timpul adolescentei, cand a trait un an in mijlocul unei familii din Saga, pe Insula Kyushu, in extremitatea sudica a arhipelagului nipon. Asta se intampla pe la sfarsitul anilor 1960, cand in Saga domnea inca o atmosfera destul de rurala ? spre deosebire de agitatia din Tokyo sau de rafinamentul din Kyoto ? iar ea era prima (si in acelasi timp singura) studenta straina de la Universitatea Saga. In acea vreme, a luat lectii de shamisen (instrument muzical asemanator cu o chitara), iar ulterior aceasta a fost veriga esentiala care a ajutat-o sa stabileasca legaturi cu lumea gheiselor.

La intoarcerea din Japonia, s-a inscris la Colegiul Swarthmore (aflat in apropiere de Philadelphia), pentru a studia antropologia ? in special problemele umane interculturale. Experienta nipona parea a fi premisa perfecta, asa incat in vara primul an universitar a revenit in Japonia. A urmat atunci cursurile Universitatii Sophia din Tokyo.

Din nou in SUA, dupa ce a absolvit Swarthmore in 1972, a finalizat si un masterat in 1974. Apoi si-a continuat studiile, de aceasta data la scoala de antropologie a Universitatii Stanford; iar pentru cercetarile necesare lucrarii de dizertatie, a ales tema ?Institutia gheiselor in societatea japoneza moderna?.

In 1975, a plecat iar in Japonia ? cu ajutorul unei burse Fulbright, menita sa-i finanteze cercetarile pentru teza de doctorat. Dupa sase luni de interviuri si cercetari de natura istorica realizate in Pontocho (un areal celebru din Kyoto), gheisele din comunitatea locala i-au propus sa devina ea insasi gheisa. Intentionase initial sa studieze istoria, diferentele regionale si rolul social al acestora. Nu avusese in plan sa devina gheisa, desi pana la urma exact asta s-a intamplat.

In 1978, si-a obtinut doctoratul la Stanford, dupa care a inceput sa predea la Universitatea Chicago.

In 2004, a fost consultant pentru producatorii filmului Memoriile unei gheise. Iar in anii care au urmat, a scris o serie de carti, in care si-a prezentat o parte din experientele traite. Atunci cand s-a hotarat sa scrie lucrarea de fata, dispunea de o perspectiva din interior, inedita si realista, asupra unui univers necunoscut publicului larg: lumea florilor si a salciilor. Cartea de fata a fost ecranizata sub titlul American Geisha.

In prezent, locuieste in Berkeley, California, este casatorita si are trei copii.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Gheisele
Cartea Gheisele in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Gheisele - Liza Dalby" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Cosmetica dusmanului - Amelie Nothomb Urmatoarea carte recomandata din categoria Literatura universala
Amelie Nothomb
9,49 lei
Vieti duble - Birgitta Trotzig Urmatoarea carte recomandata din categoria Literatura universala
Birgitta Trotzig
11,30 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Literatura universalaCarti recomandate din categoria Literatura universala