Geopolitica Matrioskai - Rusia postsovietica in noua ordine mondiala, vol. I

Geopolitica Matrioskai - Rusia postsovietica in noua ordine mondiala, vol. I - Adrian Cioroianu
Pret: 32,30 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roGeopolitica Matrioskai - Rusia postsovietica in noua ordine mondiala, vol. I
  • Autor: Adrian Cioroianu
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: In afara colectiilor
  • Categoria: Politica
  • ISBN: 978-973-669-783-8; ISBN general: 978-973-669-782-1
  • An aparitie: 2009
  • Numar de pagini: 392
  • Format carte: 15 ? 22 cm
Comanda acum "Geopolitica Matrioskai - Rusia postsovietica in noua ordine mondiala, vol. I - Adrian Cioroianu" de pe libraria ishop la pretul de 32,30 lei
Descriere carte:
?Un volum scris de un fost ministru de Externe are un potential defect: sta sub semnul ambiguitatilor, al sugestiilor voalate, al lecturii printre randuri, nu al afir­ma­tiilor deslusite. Volumul lui Adrian Cioroianu desfide cliseul. Autorul e transant, aplicat si adeptul vorbirii (geopolitice) pe sleau. In plus, mai are o incontestabila calitate: contureaza, tacit, un proiect strategic fata de un spatiu la care ne-am raportat de multe ori defazat si ineficace.?
Dan Dungaciu
prof. univ., Universitatea Bucuresti
(autor al volumului Cine suntem noi? Cronici de la Est de Vest , 2009)

?Adrian Cioroianu face o radiografie minutioasa a finalului URSS si a evolutiilor turbulente din fostele ei colonii - azi state independente. Istoric riguros si publicist talentat, cum putini se manifesta in spatiul profesiei sale, inarmat acum si cu experienta de ministru de Externe (adica de actant, nu numai de reflector), autorul reuseste sa transmita publicului senzatia de participare directa la eveniment. Geopolitica Matrioskai, ampla ca intindere si ambitioasa ca proiect analitic, reprezinta o contributie extrem de utila si necesara articu­larii unei politici active si proactive a Romaniei in Est.?
Vitalie Ciobanu
scriitor, redactor-sef al revistei Contrafort din Chisinau
(autor al volumului Anatomia unui faliment geopolitic: Republica Moldova , 2005)

Geopolitica Matrioskai este primul volum al unei lucrari dedicate isto­riei recente a Rusiei postsovietice si a spatiului pe care strategii de la Moscova il numesc vecinatatea imediata a Rusiei actuale (un sino­nim pentru o parte a sferei de influ­enta pe care Rusia doreste sa si-o mentina in noua ordine mondiala).

Sunt analizate aici dosare precum (i) anii de final ai istoriei URSS si tranzitia de la conducerea peres­troikista a lui Mihail Gorbaciov la leadership -ul rusesc al lui Boris Eltin; apoi (ii) criza morala a Rusiei din anii ?90, ca si (iii) eforturile ei de riposta prin influentarea conflictelor dintre Armenia si Azerbaidjan (Nagorno-Karabah), din Georgia (Osetia de Sud si Abhazia) si din Republica Moldova (Transnistria). Sunt incluse (iv) o analiza a relatiilor dintre putere si opozitie pe noua scena politica a Rusiei, ca si (v) un capitol dedicat situatiei presei rusesti. In egala masura, Geopolitica Matrioskai trateaza si (vi) aspecte ale relatiilor Rusiei cu vecini precum Ucraina ( revolutia portocalie din 2004 sau crizele gazului din 2005-2009), Republica Moldova (de la con­flic­tul din Transnistria si pana la ale­gerile din aprilie 2009), Romania sau Tarile Baltice.

Volumul al doilea al acestei lucrari, in continuarea celui de fata, va fi focalizat pe (i) guvernarea Boris Eltin, caracterizata prin discre­panta dintre mijloacele reduse si ambitiile perene ale Rusiei, si (ii) pe cele doua mandate ale sistemu­lui Putin , inclusiv gesturile de forta pe care Rusia le-a facut dupa anul 2000 in diverse domenii si in diverse arii geografice. Un capitol aparte va analiza (iii) suportul energetic al ambitiilor geopolitice rusesti. Volumul va urmari indea­proape (iv) relatiile Rusiei cu Statele Unite ale Americii si (v) cu NATO, precum si (vi) relatiile cu Uniunea Europeana, cu accent pe state precum Marea Britanie (inclusiv cazul Litvinenko) sau Germania. In egala masura, volu­mul va propune o continuare detaliata a analizei, din perspectiva istoriei recente dar si a dinamicii prezentului, a (vii) relatiilor Rusiei cu Romania, cu Ucraina, cu (viii) Georgia si Tarile Baltice, cu (ix) statele Asiei Centrale si (x) cu un vecin precum China, ale carui putere si influenta sunt in crestere.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Geopolitica Matrioskai - Rusia postsovietica in noua ordine mondiala, vol. I
Cartea Geopolitica Matrioskai - Rusia postsovietica in noua ordine mondiala, vol. I in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Geopolitica Matrioskai - Rusia postsovietica in noua ordine mondiala, vol. I - Adrian Cioroianu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Rusia Lui Putin. Toamna Oligarhilor - Andrew Jack. Traducere si note: Lena Calinoiu Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Andrew Jack. Traducere si note: Lena ...
26,91 lei
Degetul pe rana - Cristian Badilita Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Cristian Badilita
22,80 lei
Combinagii de profesie. Razboiul gastilor - Monica Paraschiv Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Monica Paraschiv
19,00 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
PoliticaCarti recomandate din categoria Politica