Fapte si impresii zilnice

Fapte si impresii zilnice - Gheorghe Gh. Marzescu
Pret: 20,90 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roFapte si impresii zilnice
Comanda acum "Fapte si impresii zilnice - Gheorghe Gh. Marzescu" de pe libraria ishop la pretul de 20,90 lei
Descriere carte:
"Nu urmaresc, va asigur, sa lovesc in credinta sau sa pangaresc idealul vreunui partid politic, oricare ar fi el. Pentru ceea ce lupt si voi lupta cat puterile imi vor permite e ca organizatiunea politica si sociala a Statului nostru sa fie aceea care corespunde intereselor si traditiilor noastre, vointei libere a poporului romanesc, iar nu aceea pe care voieste sa ni-o impuna o mana de oameni, care servesc interesele vrasmasilor tarii, sau care voiesc sa realizeze vedeniile utopice ale iluminatilor lumii. Am asteptat veacuri intregi pentru ca pamantul acesta romanesc, imbucatatit de vitregia soartei, sa-l vedem intregit si sa-l dam rodniciei bratelor romanesti muncitoare; am asteptat veacuri intregi, intretinand scanteia vie a sentimentului national in sufletul poporului nostru, pentru ca sa traim ceasul mantuirii de azi. Nu vom pustii intr-o singura zi si pamantul si sufletele noastre, pentru a le da prada experientelor sociale si politice ale acelora care au dovedit ca pot distruge fara a putea cladi ceva.
Domnilor, oricare ar fi credintele grupurilor care compun Parlamentul, sunt trei idei de care aproape unanimitatea acestei Adunari este legata: ideea nationala, ideea monarhiei constitutionale si ideea evolutiunii democratice."
Gheorghe Gh. Marzescu
(Cuvantare in Adunarea Deputatilor, 11 februarie 1920)

Gheorghe Gh. Marzescu (1876-1926) a fost unul dintre fruntasii Partidului National Liberal din primele decenii ale veacului trecut. Era fiul unui alt cunoscut om politic liberal din a doua jumatate a secolului XIX, Gh. (Ghita) Marzescu (1834-1901), profesor universitar de drept civil la Iasi, de doua ori ministru al Cultelor (1869-1870, 1896-1897). Dupa studii de drept la Iasi, Bucuresti si Paris, Gh.Gh. Marzescu a intrat de timpuriu in politica. In 1896, a fost numit sef de cabinet la ministerul condus de tatal sau. A ocupat diferite functii in Iasii natali, printre care si aceea de primar al orasului. La 11 decembrie 1916, cand incepuse greul refugiului autoritatilor romane in capitala Moldovei, in urma ocuparii Bucurestilor si a unei bune parti din Regatul de atunci de trupele Puterilor Centrale, Gh.Gh. Marzescu a intrat in guvernul condus de I.I.C. Bratianu, fiind numit ministru al Agriculturii si Domeniilor. Dupa razboi, a mai primit si alte portofolii in cabinetele liberale: Interne (1918?1919), Munca si Ocrotiri Sociale (1922-1923), Justitie (1923-1926). In 1924, ca ministru de Justitie, a dat mai multe legi prin care se interziceau activitatile subversive ale unor persoane si organizatii, se reglementa dobindirea cetateniei romane, precum si o lege pentru reprimarea infractiunilor contra linistii publice, conform careia delictele politice erau socotite infractiuni de drept comun. Legiuirile sale au scos in afara legalitatii Partidul Comunist din Romania. Mostenirea Marzestilor s-a risipit in greul timpului. Au mai scapat cateva caiete cu insemnari ale lui Gh.Gh. Marzescu din 1917?1918, din perioada ministeriatului, si alte cateva pagini de evocari din anii copilariei si adolescentei. Ample selectii au fost publicate, pentru prima data, in Magazin istoric, nr. 10-12/1991, 1-2/1992.
Reunite acum in volum, insemnarile lui Gh.Gh. Marzescu ne releva un memorialist inzestrat cu harul narativ. Marturiile sale se inscriu intre sursele de prima informatie privind framantatii ani premergatori ai Marii Uniri din 1918.

 

 


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Fapte si impresii zilnice
Cartea Fapte si impresii zilnice in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Fapte si impresii zilnice - Gheorghe Gh. Marzescu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Reinventarea politicului - Vladimir Tismaneanu Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Vladimir Tismaneanu
13,20 lei
Cabinet De Prim-ministru - Eugen Bejinariu Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Eugen Bejinariu
22,41 lei
Zero - Giullieto Chiesa Urmatoarea carte recomandata din categoria Politica
Giullieto Chiesa
18,90 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
PoliticaCarti recomandate din categoria Politica