Eminescu. Proza jurnalistica

Eminescu. Proza jurnalistica - Monica Spiridon
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roEminescu. Proza jurnalistica
Comanda acum "Eminescu. Proza jurnalistica - Monica Spiridon" de pe libraria ishop la pretul de 19,00 lei
Descriere carte:
Scriitorul Eminescu a avut nesansa ca orizonturile receptoare succesive ale posteritatii sale sa-i supraliciteze literatura, erijind-o intr-un Discurs fondator. Consecinta palpabila a unei asemenea stari de fapt a fost quasi-institutionalizarea scriitorului drept omonimie generica, de la care pina astazi se revendica, in politica, ideologie, morala etc. aproape oricine. Abstras din mediul sau amniotic, scrisul eminescian a alimentat optiuni culturale, ideologice, politice de toate culorile, cind nu de-a dreptul incompatibile.

Gratie unor persistente iluzii retroactive, care au repercutat asupra discursului sau standardele valorice si reperele semantice ale contemporaneitatii, Eminescu a devenit succesiv sau simultan - protocronist si protolegionar, prototracolog, protomarxist, protoceausist, proto-etc., precursor de serviciu si argument legitimant al celor mai eclectice directii de gindire. O asemenea situatie paradoxala isi are sursa in grave derapaje de nivel ale interpretarii, confundind ideologicul si simbolicul sau, mai precis, reducindu-l pe cel de-al doilea la primul.

In conditiile date, un viraj decis in directia re-contextualizarii lui Eminescu, pornind de la recuperarea sectoarelor scrisului sau - poezia, dramaturgia, jurnalistica, proza - in orizontul integrator al unei opere unice si mai ales al unor serii literare constituite, devine indispensabil.

Monica Spiridon este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Specializata in semiotica culturala, teorie literara, literatura comparata, discursul intelectual european al secolelor XIX?XX, este autoare a zece volume (publicate intre 1982 si 2002), coordonatoare si co-autoare a altor patru volume (publicate in perioada 1998?2002).

Este autoare a 17 capitole in volume colective publicate in Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Germania, Portugalia, Grecia, Canada, Olanda. Membra in Biroul Executiv al International Comparative Literature Association (ICLA) din 1997 si, din august 2000, fondatoare si presedinta a ICLA Research Committee on Eastern and South-Eastern Europe , a publicat peste 100 de studii stiintifice in reviste academice din tara si de peste hotare si circa 280 de articole in presa culturala romaneasca.

Este membra in comitetul editorial al revistei Review of National Literatures and World Report (New Series) New York, SUA, membra in comitetul editorial al revistei Synthesis a Academiei Romane si liaison officer in comitetul editorial al revistei Literary Research / Recherche litteraire (University of Western Ontario, Canada)

Din septembrie 2001 este membru fondator al REEC ( Le Reseau Europeen des Etudes Comparatives ) cu sediul la Bruxelles.

Este coordonatoare a unor proiecte internationale pe termen lung, initiate de Comunitatea Europeana, printre care, incepind din 2002, membra in Biroul Stiintific al Proiectului ACUME ( Cultural Memory in the European Countries) si responsabila cu coordonarea sub-proiectului Spaces and Landscapes of Memory.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Eminescu. Proza jurnalistica
Cartea Eminescu. Proza jurnalistica in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Eminescu. Proza jurnalistica - Monica Spiridon" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Critica LiteraraCarti recomandate din categoria Critica Literara