Efectul Pygmalion. De la Ovidiu la Hitchcock

Efectul Pygmalion. De la Ovidiu la Hitchcock - Victor Ieronim Stoichita
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roEfectul Pygmalion. De la Ovidiu la Hitchcock
  • Autor: Victor Ieronim Stoichita
  • Editura: Humanitas
  • Colectia: Seria de autor Victor Ieronim Stoichita
  • Categoria: Arta
  • ISBN: 978-973-50-2818-3
  • An aparitie: 2011
  • Numar de pagini: 364
  • Format carte: 13 x 20 cm
Comanda acum "Efectul Pygmalion. De la Ovidiu la Hitchcock - Victor Ieronim Stoichita" de pe libraria ishop la pretul de 49,50 lei
Descriere carte:
Mitul lui Pygmalion nu este doar un mit al imaginii (cum era cel al lui Narcis), ci priveste imaginea-opera de arta sau, mai precis, intruparea sa." (Victor Ieronim Stoichita)

"Conform unui vechi mit, Pygmalion, un sculptor grec, s-a indragostit de propria opera, o femeie de fildes. Marinimosi, zeii au insufletit-o, iar sculptorul ar fi trait cu ea ani indelungati.

Cartea de fata considera ca acesta este mitul fondator al notiunii de simulacru - un obiect facut, un artefact hiperreal. Simulacrul provoaca explozia ordinii stabilite in reprezentarea occidentala, bazata pe notiunea de imitatie. Simulacrul nu imita. El inlocuieste realitatea.

Zeii l-au pedepsit pe Narcis, indragostit de propria reflexie, dar i-au implinit dorinta lui Pygmalion, indragostit de propria creatie. Antiteza Narcis-Pygmalion priveste doua modalitati diferite de a incarca erotic o imagine. Intr-un caz, incarcatura este evanescenta si impalpabila - precum pictura. In celalalt, poseda un corp - precum intreaga sculptura.

Dar nu e vorba doar de antiteza dintre doua domenii ale artei. Divergenta majora dintre cele doua mituri priveste mai ales un element: opera de arta. Absenta in mitul lui Narcis, ea e centrala in mitul lui Pygmalion. Statuia este locul unui schimb simbolic si rezultatul unui proces dialectic in care alterneaza permanent ?irealul? si ?realul?. Mitul lui Pygmalion nu este doar un mit al imaginii (cum era cel al lui Narcis), ci priveste imaginea-opera de arta sau, mai precis, intruparea sa." (Victor Ieronim Stoichita)

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Efectul Pygmalion. De la Ovidiu la Hitchcock
Cartea Efectul Pygmalion. De la Ovidiu la Hitchcock in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Efectul Pygmalion. De la Ovidiu la Hitchcock - Victor Ieronim Stoichita" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Arta occidentala  - Antony Mason, John T. Spike Urmatoarea carte recomandata din categoria Arta
Antony Mason, John T. Spike
64,12 lei
sewrewrwer - Urmatoarea carte recomandata din categoria Arta
0,00 lei
Dictionar de arta universala - Vasile Florea Urmatoarea carte recomandata din categoria Arta
Vasile Florea
11,30 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
ArtaCarti recomandate din categoria Arta