Despre impatrita radacina a principiului ratiunii suficiente

Despre impatrita radacina a principiului ratiunii suficiente - Arthur Schopenhauer
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roDespre impatrita radacina a principiului ratiunii suficiente
Comanda acum "Despre impatrita radacina a principiului ratiunii suficiente - Arthur Schopenhauer" de pe libraria ishop la pretul de 25,20 lei
Descriere carte:
Exista o explicatie, un temei pentru orice, chiar si pentru Dumnezeu, spre pilda? Schopenhauer cerceteaza critic folosirea universala a principiului ratiunii suficiente, pornind de la demonstratia lui Kant privitoare la neputinta ratiunii umane ... de a putea sa raspunda cu temei la intrebarile metafizice, de vreme ce cunoasterea noastra e limitata la conditiile experientei. Reiese ca principiul s-ar aplica numai la patru clase de obiecte, de unde si sintagma de "impatrita radacina", si anume lucrurilor materiale, conceptelor abstracte, constructiilor matematice si geometrice, motivatiilor subiectului.
Sunt deci indreptatite patru tipuri de rationament:
1. cel in termeni de cauza si efect, aplicabil lucrurilor materiale;
2. cel logic, care lucreaza cu concepte abstracte;
3. cel calculator, care lucreaza cu numere si proprietati ale spatiului, cu referire la matematica si geometrie;
4. cel intemeiat pe judecata morala, cu privire la motivatii.
Asadar, cand ajunge la probleme metafizice precum cunoasterea intregului lumii, a inceputului sau sfarsitului acesteia, a existentei lui Dumnezeu, autorul respinge rezolvarea lor rationala, adica dovezile traditionale, precum argumentul ontologic ori cel cosmologic.Eseul polemizeaza cu Descartes, Spinoza, Leibniz, Kant chiar, desi autorul recunoaste ca de la acesta din urma a invatat enorm, dar mai ales cu reprezentantii de seama ai idealismului german absolut, Fichte, Schelling si Hegel, continuatori ai argumentului ontologic, pe care-i ironizeaza pentru gandirea lor pretins confuza.

Grafica: Ioana Dragomirescu Mardare
Editor: Dragos Dodu

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Despre impatrita radacina a principiului ratiunii suficiente
Cartea Despre impatrita radacina a principiului ratiunii suficiente in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Despre impatrita radacina a principiului ratiunii suficiente - Arthur Schopenhauer" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Despre constiinta filozofica - Lucian Blaga Urmatoarea carte recomandata din categoria Filosofie
Lucian Blaga
11,77 lei
Nationalismele - Bernard Baertschi, Kevin Mulligan Urmatoarea carte recomandata din categoria Filosofie
Bernard Baertschi, Kevin Mulligan
26,91 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
FilosofieCarti recomandate din categoria Filosofie