Cioran naiv si sentimental

Cioran naiv si sentimental - Ion Vartic
Pret: 27,50 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roCioran naiv si sentimental
  • Autor: Ion Vartic
  • Editura: Polirom
  • Colectia: Plural. M
  • Categoria: Eseuri
  • ISBN: 978-973-46-2195-8
  • An aparitie: 2011
  • Numar de pagini: 320
  • Format carte: 145 x 225
Comanda acum "Cioran naiv si sentimental - Ion Vartic" de pe libraria ishop la pretul de 27,50 lei
Descriere carte:
Eseul lui Ion Vartic e construit deopotriva pe opera lui Cioran si pe scrisorile din tinerete ale acestuia descoperite dupa 1989 mai ales 12 scrisori catre Bucur Tincu din 1930-1933 , pe cartile preferate inca din adolescenta si pe intilnirile autorului cu un Cioran aflat la virsta senectutii, in Paris, la inceputul anilor 1990. Emil Cioran al lui Ion Vartic este naiv si sentimental prin nostalgia locurilor natale si a Sibiului sau in relatia cu femeile (un intreg capitol e dedicat relatiei cu Sorana Topa), dar si, de multe ori, in existenta lui pariziana "de mansarda", din Rue de lOdeon. Nu lipsesc interesante comparatii cu colegii de generatie, Eliade, Ionesco etc.

"Ion Vartic este campionul criticii detectivistice romanesti. Nu lucreaza cu scafa si mistria, ci cu lupa si penseta. Maestru al razuirii palim-psestelor, pasionat de psihanaliza, de tot ce tine de aburosul metafizic, capcanele fantasmelor si feericul nevropatiei, el este familiar cu Ibsen, Bulgakov, Thomas Mann, Kierkegaard, Hesse, Kafka, Musil, Ionesco, Beckett & Co. Forfotind cu sagacitate in biografia si maruntaiele gindirii celui pentru care filosofia nu era decit le passe-temps d'une vipere elegiaque, Vartic descopera in fiinta lui Cioran complexul lui Fiesco (Romania: un fleac fata de pantheonul din vinele mele!), legaturi sufletesti cu anarhismul rus (inainte de hitlerism), captivante filiatii cu scrisorile din Berlin ale lui Mateiu Caragiale si afinitati cu fabuloasa lume a Romantismului. O incintare pentru initiati." (Dan C. Mihailescu)

Cuprins: Cioran inainte de Cioran - Craii de "Sub Arini" - Peer Gynt si inteleptul las - "Cum poti sa fii roman?" - Cu fetele lui Bergson in "motorul" de Ocna - Cioran, printul obosit si Caligula - Intoarcerea din exil sau regresiunea reusita - Din pivnita lui Kafka in mansarda lui Cioran

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Cioran naiv si sentimental
Cartea Cioran naiv si sentimental in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Cioran naiv si sentimental - Ion Vartic" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Cum sa lecuiesti un fanatic - Amos Oz Urmatoarea carte recomandata din categoria Eseuri
Amos Oz
18,00 lei
Antropomorfina - Calin-Andrei Mihailescu Urmatoarea carte recomandata din categoria Eseuri
Calin-Andrei Mihailescu
22,80 lei
Tapul ispasitor. - Rene Girard Urmatoarea carte recomandata din categoria Eseuri
Rene Girard
22,41 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
EseuriCarti recomandate din categoria Eseuri