Ce au fost "boierii mari" in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX)

Ce au fost "boierii mari" in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX) - Neagu Djuvara
Pret: 40,50 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roCe au fost "boierii mari" in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX)
  • Autor: Neagu Djuvara
  • Editura: Humanitas
  • Colectia: Seria Djuvara
  • Categoria: Istorie
  • ISBN: 978-973-50-2677-6
  • An aparitie: 2010
  • Numar de pagini: 0
  • Format carte: 13 x 20 cm
Comanda acum "Ce au fost "boierii mari" in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX) - Neagu Djuvara" de pe libraria ishop la pretul de 40,50 lei
Descriere carte:

Neagu Djuvara (n. 18 august 1916), fiul Tincai Gradisteanu si al lui Marcel Djuvara, nu a ales intamplator subiectul cartii sale: este ultimul descendent, pe linie materna, al unui neam boieresc important care a dat tarii membri in elita politica cu ajutorul careia domnii pamanteni au domnit in Tara Romaneasca, iar pe linie paterna, al unui alt neam de boieri, aromani la origine, stabiliti in principate la sfarsitul veacului al XVIII-lea, care a dat si el tarii politicieni, diplomati, medici, profesori universitari. O demonstratie in raspar cu imaginea cultivata de regimul nivelator din ultimii 50 de ani, care a negat vehement rolul aristocratiei in complexa structura sociala, politica si culturala a principatelor romane.

Ce au fost "boierii mari" in Tara Romaneasca. Saga Gradistenilor este o cercetare asupra unei familii boieresti si, in fapt, un volum ce priveste istoria institutiilor politice romanesti premoderne. Fara tagada, asa cum reiese din minunata demonstratie a autorului, istoria boierimii romane atinge incontinuu istoria politica a principatelor, deoarece marea boierime a jucat un rol foarte insemnat - ba chiar dominant in guvernarea tarii, dinainte de "descalecatori" si pana la nasterea Romaniei moderne. Vom descoperi in ce fel marile familii boieresti si-au dobandit sau si-au pierdut mosiile si, odata cu averile, privilegiile politice si dregatoriile inalte.

Cum au fost rand pe rand si mai mult sau mai putin constient, agentii aproape exclusivi a trei influente straine, determinante in domeniul culturii: cea slavona, in primele timpuri ale Evului nostru Mediu, cea greaca, apoi turco-fanariota, in secolele XVII-XVIII, la urma cea franceza in secolul al XIX-lea si inceputul celui de al XX-lea. Cum au incheiat aliante de familie, puternic marcate de endogamie, pentru a conserva rangurile si din nou averile. Cum femeile, adesea aprige, au jucat un rol insemnat in transmiterea numelui. Cum ei, boierii, au fost promotorii modernizarii Romaniei ca revolutionari, reformatori, oameni politici. Cum, catre sfarsitul veacului al XIX-lea, cand sarcina guvernarii Romaniei este preluata de burghezia nationala, neamul Gradistenilor se stinge in dureri: moarte timpurie, sinucideri, copii din flori, alienatie mentala.

Neagu Djuvara, pare-se ultimul Gradistean, ofera un capitol inedit de ilustratii, facsmilie, arbori genealogici, tabele de ascendenti, indici de familii inrudite. S-ar parea ca, potrivit uneia dintre genealogii, nepoata sa reia saga familiei Gradisteanu, casatorindu-se cu un alt descendent al unei alte ramuri a Gradistenilor!Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Ce au fost "boierii mari" in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX)
Cartea Ce au fost "boierii mari" in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX) in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Ce au fost "boierii mari" in Tara Romaneasca? Saga Gradistenilor (secolele XVI-XX) - Neagu Djuvara" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Sistemele internationale in istoria lumii - Richard Little, Barry Buzan Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
Richard Little, Barry Buzan
40,80 lei
Batalia.asa A Fost La Waterloo - BARBERO ALESSANDRO Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
BARBERO ALESSANDRO
25,11 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
IstorieCarti recomandate din categoria Istorie