Cartea nelinistirii

Cartea nelinistirii - Fernando Pessoa
Pret: 44,10 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roCartea nelinistirii
  • Autor: Fernando Pessoa
  • Editura: Humanitas
  • Colectia: Seria Fernando Pessoa
  • Categoria: Poezie
  • ISBN: 978-973-689-297-4
  • An aparitie: 2009
  • Numar de pagini: 616
  • Format carte: 13 x 20 cm
Comanda acum "Cartea nelinistirii - Fernando Pessoa" de pe libraria ishop la pretul de 44,10 lei
Descriere carte:
Aceasta carte aproape mitica, probabil opera cea mai seducatoare a lui Fernando Pessoa, e un monolog interior de o tristete indicibila, care surprinde cu o minutie halucinanta interiorul cu mii de fatete al uneia dintre numeroasele sale ... heteronime, Bernardo Soares. Cine este Fernando Pessoa? se intreba Octavio Paz, adeverind inca o data ca opera unuia dintre cei mai importanti, prolifici si proteiformi autori ai secolului XX, "investigatorul solemn al lucrurilor futile", declina personalitatile virtuale coexistand in sine si revelate gratie scriiturii ce atribuie fiecareia o realitate fictiva. Scrisa intre 1913 si 1935 sub forma de panseuri, maxime, aforisme, Cartea nelinistirii , pseudo-jurnalul pessoan, este o cronica a deziluziei si a deriziunii izvorate din convingerea ca viata e lipsita de noima, iar arta nu-i confera nici un sens. Ferit de privirile contemporanilor, cultivandu-si sistematic forta imaginatiei, Pessoa isi construieste un dublu - Bernando Soares - pe care-l aseaza intr-un univers personal ireal si cu toate acestea mai adevarat, pentru el, decat lumea reala. Soares, un umil functionar in costume cenusii, alege sa-si petreaca viata intr-o izolare aproape monahala, mai degraba visand-o decat traind-o, privind-o fara pretentia de a o descifra si proiectand asupra ei propriile emotii pe care le incearca inchis intre peretii camerei unde isi asterne pe hartie disperarea. Soares scrie cu luciditate, indarjire si furie, impingand introspectia pana la limita incomunicabilului. Dar dincolo de zidurile care-l imprejmuiesc se zareste urbea. Peisajul citadin este atat de prezent in toata cartea, incat fragmentele de insemnari incheaga un roman al orasului cu care, de fapt, Pessoa are o legatura profunda, in genul aceleia pe care Baudelaire o are cu Parisul, Joyce, cu Dublinul si Kafka, cu Praga. Si poate tocmai aceste privelisti din fascinanta Lisabona, cu stradutele ei intortocheate pulsand de viata, poarta cu ele speranta unei posibile evadari.
Publicata in editii succesive in intreaga lume, Cartea nelinistirii isi urmeaza destinul neincheiat gratie editorului Richard Zenith care descopera, aduce la lumina si descifreaza permanent manuscrisele scriitorului.

Fernando Pessoa este unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai secolului XX. Nascut in 1888 la Lisabona, isi petrece copilaria in Africa de Sud, la Durban, unde tatal sau vitreg fusese numit consul al Portugaliei. Aici viitorul scriitor si-a facut studiile si a invatat engleza, una dintre limbile in care a scris ulterior. In 1905 se intoarce la Lisabona, pe care n-o va mai parasi niciodata, si se inscrie la Curso Superior de Letras la Universidade de Lisboa, abandonandu-si studiile dupa un an. Incepe sa frecventeze cercurile literare avangardiste. Publica cu regularitate articole in revistele literare portugheze ( Orpheu , Portugal Futurista , Contemporanea , Athena ), dar in timpul vietii, in afara de acestea, i-au aparut semnate cu numele propriu doar cateva volume: Antinous (1918), 35 Sonnets (1918), O Banqueiro Anarquista (1922), English Poems I-II si English Poems III (1922), Messagem (1934). La moartea scriitorului s-a gasit insa un cufar cu 27.543 de texte ramase in manuscris. Cea mai mare parte a operei sale a fost semnata cu diverse heteronime, carora Pessoa le-a creat personalitati si biografii distincte. Printre cele mai cunoscute se numara Alberto Caeiro - poetul naturii, Ricardo Reis - epicureicul, alvaro de Campos - modernistul si, probabil cel mai cunoscut dintre ei, Bernardo Soares, caruia Pessoa i-a atribuit scrierea Cartii nelinistirii ( Livro do Desassossego , a carei prima editie a aparut in 1982). Pessoa moare in 1935, an in care, pentru criticii literari si pentru cititori, se naste "cazul Pessoa".

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Cartea nelinistirii
Cartea Cartea nelinistirii in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Cartea nelinistirii - Fernando Pessoa" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Poezii - Geo Dumitrescu Urmatoarea carte recomandata din categoria Poezie
Geo Dumitrescu
33,25 lei
Unde esti, Timp? - Poezii - 1965-2005 - Elena Liliana Popescu Urmatoarea carte recomandata din categoria Poezie
Elena Liliana Popescu
28,50 lei
Nuferii mor in cada - Catalina Cadinoiu Urmatoarea carte recomandata din categoria Poezie
Catalina Cadinoiu
16,10 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
PoezieCarti recomandate din categoria Poezie