Carol al II-lea. Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. IV (1943-1945)

Carol al II-lea. Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. IV (1943-1945) - Editie ingrijita de Marcel-Dumitru Ciuca si Narcis Dorin Ion
Pret: 20,90 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roCarol al II-lea. Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. IV (1943-1945)
Comanda acum "Carol al II-lea. Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. IV (1943-1945) - Editie ingrijita de Marcel-Dumitru Ciuca si Narcis Dorin Ion" de pe libraria ishop la pretul de 20,90 lei
Descriere carte:
Volumul al patrulea al lucrarii "Intre datorie si pasiune" contine insemnarile zilnice ale lui Carol al II-lea dintre 1 ianuarie 1943 si 31 decembrie 1945. Editia este ingrijita de Marcel-Dumitru Ciuca si Narcis Dorin Ion.

Este vorba de ultima perioada a locuirii lui in Mexic si, apoi, incepand din decembrie 1944, de prima parte a sederii in Brazilia, la Rio de Janeiro. Departe de tara si atent la ceea ce se petrecea in toata lumea, Carol si-a notat in caietele sale informatiile pe care le obtinea, pe diverse cai (radio, presa), despre evenimentele ce se derulau ca urmare a razboiului, pe toate fronturile, dand atentie acelora care se produceau in Europa si, mai ales, stirilor pe care le primea din tara sau despre Romania.

In insemnarile sale zilnice, Carol da si informatii din tara, aflate de la radio sau din presa: despre bombardamentele americane asupra unor orase (Ploiesti, Bucuresti); incheierea armistitiului cu URSS-ul; arestarea Maresalului Antonescu; instalarea guvernelor Sanatescu, Radescu si Groza etc.

La 5 iulie 1943, Carol consemna: "Trebuie sa m-apropii de Tara, ca sa pot de acuma lua o mai stransa legatura cu ea."

Miercuri, 23 august 1944: " Allons, enfants de la Patrie,/ Le jour de gloire est arrive . Cu tot sufletul se pot canta aceste strofe, caci, in sfarsit, dupa multe stiri false, Parisul a intrat, gratie actiunii FFI, in mana Aliatilor. Dupa cateva zile de lupta de strada, de Gaulle, cu generalul Koenig si Leclerc au intrat in capitala Frantei.

Dar stirea acesta e nimic fata de ace[e]a care a venit dupa-masa. Azi noapte, Mihaita a citit la Radio o proclamatie catre popor, prin care anunta caderea lui Antonescu, incheierea unui armistitiu cu URSS si trecerea Romaniei de partea Natiunilor Unite. In acelasi timp, anunta formarea unui guvern sub presedintia generalului Sanatescu, cu Maniu si Dinu Bratianu, ca ministrii fara portofoliu.

Dupa primul moment de stupefactie, caci s-a aplicat intocmai programul meu, a urmat unul de dezgust fata de atitudinea Sovietelor, care, acuma clar se vede, au jucat pe doua tablouri si au ales pe cel din Tara, ca fiind cel mai usor. Pe mine m-au tinut cu vorba timp de cinci luni. Iar acuma iata ca acel escroc politic, Maniu, castiga prima mansa asupra mea. Pentru Tara este o solutie fericita, pentru mine insa una mult mai putin. (...)."Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Carol al II-lea. Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. IV (1943-1945)
Cartea Carol al II-lea. Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. IV (1943-1945) in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Carol al II-lea. Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice, vol. IV (1943-1945) - Editie ingrijita de Marcel-Dumitru Ciuca si Narcis Dorin Ion" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Prin perdea - Aurora Liiceanu Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Aurora Liiceanu
26,55 lei
Perimetrul custii - Leo Butnaru Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Leo Butnaru
18,52 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Biografii / MemorialisticaCarti recomandate din categoria Biografii / Memorialistica