Cabala

Cabala - Moshe Idel
Pret: 0,00 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roCabala
  • Autor: Moshe Idel
  • Editura: Nemira
  • Colectia: Totem
  • Categoria: Religii Orientale
  • ISBN: 973-569-463-8
  • An aparitie: 2000
  • Numar de pagini: 510
  • Format carte: Buzunar, 130 x 200 mm
Comanda acum "Cabala - Moshe Idel" de pe libraria ishop la pretul de 0,00 lei
Descriere carte:
Cand Dumnezeu a dorit sa creeze lumea, si-a ?nceput creatia cu omul si l-a plamadit ca un golem. Cand se pregatea sa-i insufle un suflet, a spus: "Daca-l fac viu acum, se va spune ca a fost ajutorul meu ?n lucrarea Creatiei, asa ca-l voi lasa golem (?ntr-o stare necioplita, nedesavarsita) pana voi crea si restul." Cand a creat totul, ?ngerii i-au spus: "Nu-l faci acum pe om, despre care vorbeai?" Iar el a raspuns: "L-am facut deja de multa vreme, ?i lipseste numai sufletul." Atunci i-a insuflat sufletul, i-a dat viata si a concentrat ?n el ?ntreaga lume. Cu el a ?nceput si cu el a ?ncheiat, asa cum e scris: "M-ai facut ?n fata si ?n spate." Dumnezeu a spus: "Iata, omul a devenit ca unul dintre noi."

Exista oameni care nu sunt interesati de secrete si spun ca tot ceea ce e scris ?n povestirea Creatiei si ?n scrierile celor vechi sunt parabole si metafore pentru puterile ce se gasesc ?n om. De aceea examineaza-le puterile si studiaza-le, pentru ca ele reprezinta povestirea creatiei si tot ceea ce se afla ?n cuvintele celor batrani ?n legatura cu secretele si cu ?ntruchiparea configuratiilor si cu secretele literelor; orice lucru este un vesmant exterior, o parabola si o metafora ale acestor subiecte. Asadar, numai avem a face cu parabolele si cu metaforele, ci cu semnificatia lor si cu sensul lor ascuns: aceasta este Tora omului si, din acest motiv, fiecare om o va examina potrivit intelectului lui.

Atunci cand oamenii piosi ?si unesc gandul cu entitatile superioare, orice lucru pe care ei l-ar contempla sau la care ar medita ?ncepe de ?ndata sa existe, fie acest lucru bun sau rau... Unirea gandului omenesc cu fiintele ceresti faciliteaza pogorarea puterilor superioare asupra obiectului de meditatie al celui cucernic, ?ndeplinindu-i astfel intentia.

Simbolurile au scopul de a ajuta la perceperea a ceea ce este greu de ?nteles. Simbolul este asadar mult mai cuprinzator decat procesul simbolizat sau decat entitatea simbolizata. Simbolurile invita la gandire.

Cabala dispune de tehnici mistice pentru inducerea starilor de constiinta paranormale, plansul si ascensiunea sufletului, combinatia de litere si vizualizarea de culori, izolarea sau concentrarea mentala. ?ntreaga lume este pentru cabalist un corpus symbolicum. Cabala cuprinde ?nvatatura empirica si filozofie si exista o relatie reciproca ?ntre diferitele curente filozofice si conceptele cabalistice.

Nistar este numele atribuit unui subiect care nu poate fi transmis unei alte persoane. Asa cum gustul unei mancari speciale nu poate fi descris celui care nu l-a ?ncercat niciodata, tot asa este imposibil sa explici prin cuvinte cum si ce anume este acel lucru. Un atare lucru se numeste seter (secret). Asa este dragostea si frica de Dumnezeu. Este imposibil sa explici unei alte persoane dragostea pe care o ai ?n inima ta. De aceea se numeste nistar. A atribui ?nsa termenul nistar doctrinei cabaliste se dovedeste a fi o treaba lipsita de sens, deoarece cel care doreste sa studieze cabala are la dispozitie cartea.

Lucrarea profesorului Moshe Idel, Kabbalah. New Perspectives, aparuta la Yale University Press, ?n 1988, si tradusa ?n principalele limbi de cultura ale lumii, marcheaza, dupa cum afirma numerosii ei comentatori, o revolutie ?n studiul traditiei esoterice iudaice, domeniu dominat, c?teva decenii bune de cercetarile lui Yershom Scholem (mentor, de altminteri, al autorului acestei carti).

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Cabala
Cartea Cabala in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Cabala - Moshe Idel" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Casa si Lumea - Rabindranath Tagore Urmatoarea carte recomandata din categoria Religii Orientale
Rabindranath Tagore
12,50 lei
Zen aici si acum - Shunryu Suzuki David Chadwick Urmatoarea carte recomandata din categoria Religii Orientale
Shunryu Suzuki David Chadwick
17,10 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Religii OrientaleCarti recomandate din categoria Religii Orientale