CONTEXTE ALE TIGANIADEI

CONTEXTE ALE TIGANIADEI - URCAN, Ion
Pret: 18,05 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roCONTEXTE ALE TIGANIADEI
Comanda acum "CONTEXTE ALE TIGANIADEI - URCAN, Ion" de pe libraria ishop la pretul de 18,05 lei
Descriere carte:
Deloc intimidat de bibliografia critica relativ bogata a temei sale, Ion Urcan reia lectura operei lui Ion Budai-Deleanu incercand (si reusind) sa faca un important pas mai departe, abordand-o dintr-o innoita perspectiva interdisciplinara, ce profita de pe urma celor mai noi cercetari privitoare la societatea si cultura ardeleana a epocii, din perspectiva ?duratei lungi?, a unei istorii a mentalitatilor.
Istoricul literar urmareste foarte atent formatia intelectuala a scriitorului, ce asimileaza elemente de ?clasicism tardiv, contaminat de baroc si de criticismul iluminist?, insa fara posibilitati de raportare la o traditie literara romaneasca substantiala, fapt care-i evidentiaza caracterul de geniala ?exceptie? in context. Situarea intre ?traditii, modele, ideologii? diverse invita si la o anumita ? necesara ? relativizare a incadrarilor tipologice, dat fiind ceea ce autorul numeste ?climatul electismului estetic de la cumpana secolelor XVIII-XIX, indeosebi acela al culturilor central si est-europene?, invitand si la diversificarea ?cheilor de lectura?. Intoarcerile spre mitic, ocult, ezoteric, magicul folcloric, adeziunea la societatile masonice apar motivate si in plan social-national, in relatie cu acelasi spatiu european. Analiza mereu patrunzatoare si foarte nuantata a textelor pune in evidenta multiplele ipostaze ale scriitorului ? ?poetul epic si liricul meditativ, moralistul, poetul satiric si ideologul, dramaturgul, poetul comic si cel didactic.? Cu o solida baza documentara, uzand de un instrumentar filologic, de critica si istorie literara perfectionat, noua cercetare consacrata autorului Tiganiadei este de asezat printre cartile de referinta, nu doar de excelent nivel stiintific, ci si scrise cu un remarcabil talent, animat de acea ?simpatie patrunzatoare? care asigura comunicarea ideala dintre interpret si partitura propusa de texte.

Ion Pop


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre CONTEXTE ALE TIGANIADEI
Cartea CONTEXTE ALE TIGANIADEI in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "CONTEXTE ALE TIGANIADEI - URCAN, Ion" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Profetul si oglinda fermecata - Madeea Axinciuc Urmatoarea carte recomandata din categoria Critica Literara
Madeea Axinciuc
37,80 lei
Constantin Negruzzi - Gabriel Dimisianu Urmatoarea carte recomandata din categoria Critica Literara
Gabriel Dimisianu
17,05 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Critica LiteraraCarti recomandate din categoria Critica Literara