Basmele romanilor, volumul VII

Basmele romanilor, volumul VII - I.G. Sbiera
Pret: 14,16 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roBasmele romanilor, volumul VII
  • Autor: I.G. Sbiera
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Basmele romanilor
  • Categoria: Literatura
  • ISBN: 978-606-588-055-9
  • An aparitie: 2010
  • Numar de pagini: 234
  • Format carte: 19 ? 23 cm
Comanda acum "Basmele romanilor, volumul VII - I.G. Sbiera" de pe libraria ishop la pretul de 14,16 lei
Descriere carte:

I.G. Sbiera (1836-1916) este un cunoscut folclorist si istoric literar bucovinean. Nascut intr-o familie de tarani instariti, Sbiera are sansa de a invata carte mai intai in satul natal, Horodnicul de Jos, iar apoi la Radauti si Cernauti. La 19 ani pleaca la Viena pentru a urma studii universitare de drept, frecventand totodata si cursuri de filozofie. Revine in tara in 1861 si lucreaza la gimnaziul din Cernauti in locul fostului sau profesor, Aron Pumnul. Ulterior, va fi custode la Biblioteca Bucovinei si, incepand cu 1875, profesor de limba si literatura romana la Universitatea din Cernauti, unde va preda pana in 1906.

Incepe sa publice articole, cronici, studii de istorie literara sau de lingvistica, culegeri de folclor in periodice precum Almanahul Societatii Academice Social-Literare "Romania Juna", Arhiva, Vatra, Familia, Gazeta Transilvaniei, precum si in Foaia Sotietatii pentru Literatura si Cultura Romana in Bucovina, publicatie pe care a si fondat-o si in fruntea careia se afla pana in 1869. In 1866 este ales membru al Societatii Literare Romane (viitoarea Academie Romana).

Inca din tinerete, Sbiera a fost interesat de culegerea textelor de factura populara, convins fiind ca folclorul trebuie sa se afle la originea oricarei literaturi nationale. Basmele culese in satele din preajma locului de bastina vor vedea lumina tiparului abia in 1886 (Povesti populare romanesti), pentru ca, ulterior, Sbiera sa publice si culegerea de folclor Colinde, cantece de stea si urari la nunti (1888).Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Basmele romanilor, volumul VII
Cartea Basmele romanilor, volumul VII in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Basmele romanilor, volumul VII - I.G. Sbiera" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Kira-kira - Cynthia Kadohata Urmatoarea carte recomandata din categoria Literatura
Cynthia Kadohata
34,99 lei
Micul lord - Frances Hodgson Burnett Urmatoarea carte recomandata din categoria Literatura
Frances Hodgson Burnett
11,40 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
LiteraturaCarti recomandate din categoria Literatura