Basmele romanilor, volumul III

Basmele romanilor, volumul III - Ion Pop-Reteganul
Pret: 14,16 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roBasmele romanilor, volumul III
Comanda acum "Basmele romanilor, volumul III - Ion Pop-Reteganul" de pe libraria ishop la pretul de 14,16 lei
Descriere carte:
Ion Pop-Reteganul (1853-1905) este unul dintre cei mai apreciati culegatori de folclor din Transilvania. S-a nascut in satul Reteag (judetul Bistrita-Nasaud) intr-o familie de oameni sarmani. Incepe sa invete carte la scoala din sat, studiind mai apoi la Nasaud, Gherla si Deva. La numai 20 de ani ajunge invatator in localitatea sibiana Orlat. Se remarca inca din tinerete prin spiritul militant, pasiunea si curajul pe care le pune in slujba luptei pentru emancipare nationala a romanilor transilvaneni. Ulterior, ajunge sa predea in Hateg, Fagaras, Blaj, Nasaud, locuri pe care le indrageste. Fascinat de cultura si traditiile oamenilor simpli si la indemnul unor prieteni precum G. Catana sau Artur Gorovei, incepe sa culeaga si sa publice creatii folclorice felurite - basme, legende, colinde, balade, oratii de nunta.

A condus numeroase publicatii (Convorbiri pedagogice, Revista ilustrata, Gazeta de duminica) si a colaborat la periodice precum Telegraful roman, Gazeta Transilvaniei, Familia, Contemporanul, Gazeta poporului, Tribuna, Gutinul, Noua revista romana. Pe langa activitatea de culegator, Ion Pop-Reteganul a scris si proza, povestirile si nuvelele lui, plasate intr-un univers rural si din care adeseori razbat intentii moralizatoare, bucurandu-se de un real succes printre contemporani.

Printre cele mai insemnate volume care i-au fost publicate in timpul vietii se numara Povesti ardelenesti culese din gura poporului (5 volume, 1888), Povesti din popor (1895), Poezii poporale. Cantece batranesti (1900), De la moara. Povesti si snoave (1903).


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Basmele romanilor, volumul III
Cartea Basmele romanilor, volumul III in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Basmele romanilor, volumul III - Ion Pop-Reteganul" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Basmele Romanilor - Petre Ispirescu Urmatoarea carte recomandata din categoria Literatura
Petre Ispirescu
4,75 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
LiteraturaCarti recomandate din categoria Literatura