Basarab Nicolescu - eseu monografic

Basarab Nicolescu - eseu monografic - Emanuela Ilie
Pret: 20,90 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roBasarab Nicolescu - eseu monografic
Comanda acum "Basarab Nicolescu - eseu monografic - Emanuela Ilie" de pe libraria ishop la pretul de 20,90 lei
Descriere carte:
?Asemeni multor altor personalitati de prim-rang, perceptia pe care lumea romaneasca o are asupra savantului si omului de cultura Basarab Nicolescu este inca departe de dimensiunea sa reala. Prin urmare, cartea dedicata acestuia de catre Emanuela Ilie este o intreprindere mai mult decat necesara, facuta cu buna aplicatie si cu instrumente asemenea.
Este o lucrare ce analizeaza si pune in evidenta bogatia conceptuala, profunzimea si noutatea   gandirii lui Basarab Nicolescu, a intregii sale opere. O opera despre care textele de referinta care insotesc inspirat exegeza Emanuelei Ilie dau marturie cu evidenta. Caci miza acestui eseu monografic aceasta este: sa dea seama despre destinul si opera exemplare ale unei personalitati de exceptie. Cu probitate, cu patrundere, cu limpezime. O miza pe care Emanuela Ilie o castiga neindoielnic prin inteligenta si rigoarea demersului sau critic.? - Horia Badescu

Cartea de fata ofera datele esentiale despre un savant de o autoritate incontestabila mai intai in Franta (devenita tara de adoptie din 1969, dupa ce asistentul de la Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti a obtinut bursa ?Joliot-Curie? a guvernului francez), apoi in intreaga Europa de Vest si chiar peste Ocean.

Basarab Nicolescu si-a castigat renumele ca fizician teoretician la Centrul National de Cercetare Stiintifica (CNRS) si la Laboratorul de Fizica Nucleara si Energii Inalte (LPNHE) din Paris, in 1970; dupa un doctorat in fizica, obtinut in 1972, si multiple succese in cercetare, a fost invitat in calitate de Guest Scientist la Lawrence Berkeley Laboratory, SUA (1976-1977), si la Brown University, SUA (1977), apoi ca Senior Visiting Scientist la Universitatea din Londra (1979); a devenit ulterior membru de onoare al Academiei Romane (din 2001), presedinte al Centrului International de Cercetari si Studii Transdisciplinare (CIRET), director al colectiei ?Transdisciplinarite?, la Editions du Rocher, Paris, si profesor coordonator de doctorate (optiunea Transdisciplinaritate)

la Universitatea ?Babes-Bolyai? din Cluj-Napoca etc. Dar e cunoscut in special prin cartile consacrate transdisciplinaritatii, marea lui obsesie, una fecunda, creatoare nu doar in plan personal: Nous, la particule et le monde, 1985 (Noi, particula si lumea, 2002); La science, le sens et l?evolution ? Essai sur Jakob Boehme, 1988 (Stiinta, sensul si evolutia. Eseu asupra lui Jakob B?hme, 1993); Theoremes poetiques, 1994 (Teoremele poetice, 1996);

La Transdisciplinarite: Manifeste, 1996 (Transdisciplinaritatea. Manifest, 1999). In toate sunt vizibili ceea ce autorul insusi numeste ?cei trei stalpi ai transdisciplinaritatii?: nivelurile de Realitate, logica tertului inclus si complexitatea, care determina metodologia cercetarii transdisciplinare.

Citite impreuna, biografia si opera lui Basarab Nicolescu pot valida, prin ideea de sacrificiu total, resimtit ca un har, conceptul in care nu putini vad singura speranta si, in orice caz, marea turnura a lumii actuale.

Emanuela Ilie ? lector universitar la Catedra de Literatura romana ?G. Ibraileanu?, Facultatea de Litere a Universitatii ?Al.I. Cu­za?, Iasi; doctor in filologie, din 2006, dupa sustinerea tezei Alteritatea in proza interbelica romaneasca .

Redactor la revista Poezia . Colaborator, cu rubrici permanente, la Convorbiri literare , Dacia literara , Revista romana s.a. Peste 200 de articole, studii si recenzii publicate in reviste de cultura. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

De aceeasi autoare: Didactica literaturii. Metode , Pamfilius, Iasi, 2006; Elemente de didactica literaturii romane , editia I, Editura Univ. ?Al.I. Cuza?, Iasi, 2007; editia a II-a: Didactica literaturii romane , Polirom, 2008; Hieroglifele poetilor (critica literara), Timpul, Iasi, 2008 ? premiul ?Malin Tacu? pentru debut la Salonul Inter­national de Carte Romaneasca, Iasi, 2008, premiul pentru debut al revistei Convorbiri literare , 2009.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Basarab Nicolescu - eseu monografic
Cartea Basarab Nicolescu - eseu monografic in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Basarab Nicolescu - eseu monografic - Emanuela Ilie" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Dependenta De Dragoste. Kate Moss - Fred Vermorel Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Fred Vermorel
22,41 lei
Patru femei, patru povesti - Aurora Liiceanu Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Aurora Liiceanu
28,02 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Biografii / MemorialisticaCarti recomandate din categoria Biografii / Memorialistica