Antologia rusinii dupa Virgil Ierunca

Antologia rusinii dupa Virgil Ierunca - Dan Talos, Nicolae Merisanu
Pret: 49,50 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roAntologia rusinii dupa Virgil Ierunca
Comanda acum "Antologia rusinii dupa Virgil Ierunca - Dan Talos, Nicolae Merisanu" de pe libraria ishop la pretul de 49,50 lei
Descriere carte:
"Antologia rusinii" - sustine Virgil Ierunca intr-un text programatic, publicat in nr. 71 din noiembrie 1957 al revistei Romania Muncitoare, in preambulul primului episod al unui lung si trist serial - "va inregistra - cu cel ... mai mare dezgust - acele texte care vor iesi din comun prin stupiditatea, servilitatea si neobrazarea lor. Ca intr-un fel de oglinda a degradarii vor figura aici cei care si-au pierdut nu numai constiinta, ci si masura. Masura supuseniei lor fata de regimul care a rapit Romaniei libertatea ei de a fi. De textele acestea, dar nu numai de ele, va trebui sa ne amintim bine atunci cand vom incheia socotelile cu cei care azi intrec masura propriei lor prostitutii spirituale."

Antologia rusinii dupa Virgil Ierunca este un demers moral (de demascare a lasitatii intelectualitatii romanesti si a servilismului ei fata de politica partidului comunist) si unul sociologic (de consemnare a mecanismelor prin care un sistem totalitar a reusit sa-si subordoneze intreaga miscare culturala). Selectia facuta nu este una gratuita si, mult mai important, este gandita sa aiba o finalitate. Virgil Ierunca sperase, probabil, ca, intr-o buna si demna zi, pentru intelectualitatea romaneasca numele inventariate de el in Antologia rusinii sa reprezinte un exemplu de neurmat pentru viitorii scriitori si artisti. Din nefericire, timpul nu i-a dat dreptate. Multi dintre scribii rusinii s-au regasit si dupa revolutie in pozitii-cheie in politica, mass-media sau diplomatie.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Antologia rusinii dupa Virgil Ierunca
Cartea Antologia rusinii dupa Virgil Ierunca in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Antologia rusinii dupa Virgil Ierunca - Dan Talos, Nicolae Merisanu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Manifestul Partidului Comunist - Karl Marx, Friedrich Engels Urmatoarea carte recomandata din categoria Comunism
Karl Marx, Friedrich Engels
18,90 lei
Structuri de partid si de stat in timpul regimului comunist. Anuarul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania. Volumul III, 2008 - Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului Urmatoarea carte recomandata din categoria Comunism
Institutul de Investigare a Crimelor ...
28,45 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
ComunismCarti recomandate din categoria Comunism